Sport 18 Iulie 2016 10:30
La 18 iulie 1976, in urma cu 40 de ani, Nadia Comaneci intra in istoria sportului mondial si devenea regina gimnasticii, obtinand primul 10 si surprinzand lumea intreaga, dar si tabela de marcaj, care nu era pregatita pentru o astfel de nota si a afisat 1.00. La patru decenii dupa aceasta performanta, Nadia revine la Montreal pentru a-si sarbatori succesele.

Nadia, care in 1976, la doar 14 ani, a castigat la Jocurile Olimpice de la Montreal cinci medalii, revine in Canada pentru a 40-a aniversare a editiei la care a facut istorie. Legendara gimnasta va fi prezenta la 21 iulie la un spectacol in onoarea JO din 1976, pe Stadionul Olimpic, eveniment organizat in cadrul Jocurile Quebecului.

La Montreal, Nadia Comaneci a obtinut primul 10 din gimnastica executand perfect exercitiul de la paralele.

Acest moment este marcat de muzeul olimpic international cu o colectie speciala si de Romfilatelia cu o emisiune speciala de marci postale numita "Nadia Comaneci, primul 10 olimpic al gimnasticii".

Nadia Comaneci, nascuta la 12 noiembrie 1961, a inceput gimnastica la varsta de 5 ani, fiind selectionata de antrenorul Marcel Duncan si legitimata la AS Flacara Onesti. Din 1971 a fost antrenata de Bela si Martha Karolyi, iar la varsta de 11 ani a castigat primul sau titlu de campioana nationala absoluta. Jumatate de an mai tarziu a concurat la categoria maestre, unde a ocupat locul al treilea, informeaza NEWS.ro.

In 1974 a obtinut primul mare succes peste hotare, castigand locul I la individual compus, in cadrul concursului Cupa Prieteniei de la Gera (Republica Democrata Germana). A urmat o ascensiune rapida care a culminat cu rezultatele obtinute in 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal – editie a JO care a intrat in istoria sportului drept “Olimpiada Nadia Comaneci”, dupa ce Nadia a primit sapte note de 10 (primele in istoria concursurilor oficiale de gimnastica!) si a stabilit un “record absolut”: 20 de puncte, la paralele inegale (potrivit codului de punctaj de la acea vreme), scrie cosr.ro. Nadia Comaneci a cucerit cinci medalii la Montreal, trei de aur, la individual compus, barna si paralele, una de argint, cu echipa Romaniei, si una de bronz, la sol.

Dupa 1977, Nadia s-a pregatit la Bucuresti, cu antrenorii Iosif Hidi, Gheorghe Condovici, Atanasia Albu (septembrie 1977 – august 1988), Gheorghe Gorgoi, Anca Grigoras (aprilie 1980 – august 1981). Nadia Comaneci a cucerit primul titlu mondial la barna pentru gimnastica romaneasca si doua medalii de argint, la sarituri si cu echipa, la CM din 1978, de la Strasbourg. In 1979, la CM de la Forth Worth (SUA), Nadia a facut parte din echipa de gimnastica a Romaniei care a cucerit primul titlu de campioana mondiala pe echipe (389,550 p) din istoria gimnasticii.

Citeste si:
Licorile rafinate care dau savoare meselor de sărbătoare! Ce nu ai...
Licorile rafinate care dau...

A cucerit de trei ori consecutiv titlul de campioana continentala si a intrat definitiv in posesia “Cupei Europei”, fiind prima gimnasta care a reusit aceasta performanta. In 1975 a obtinut „Trofeul Campioanelor”, la Londra, iar in 1979, la „Cupa Mondiala”, desfasurata la Tokyo, s-a clasat pe primul loc la sol si sarituri, pe locul al doilea la barna si pe locul al treilea, la individual compus. In 1981, la Universiada de la Bucuresti, Nadia a obtinut cinci medalii de aur.

S-a retras din activitatea competitionala in 1984, avand in palmares 25 de medalii castigate la Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale si Campionate Europene, dintre care 16 de aur.

In codul de punctaj al Federatiei Internationale de Gimnastica (FIG), la paralele inegale sunt incluse doua elemente denumite „coborare Comaneci” si „salt Comaneci”.

Citeste si:
Retrospectivă 2021. Carmencita Constantin: Marian Drăgulescu și...
Retrospectivă 2021....

In noiembrie 1989, Nadia a emigrat in Statele Unite ale Americii, apoi in Canada, dupa care a revenit in SUA si s-a stabilit la Oklahoma. S-a casatorit cu Bart Conner, campion de gimnastica al SUA si campion olimpic. Cei doi au un baiat, Dylan Paul, nascut in 2006.

In 1996 a fost aleasa presedinte de onoare al Federatiei Romane de Gimnastica (FRG). Fundatia americana pentru Sport Feminin (WSF), care anual premiaza femeile cu merite deosebite in sport, i-a acordat „Premiul Flo Hyman” in 1998. De asemenea, Nadia si performantele sale remarcabile au fost incluse in „Hall of Fame” al gimnasticii mondiale.

Dupa JO Montreal a devenit Maestru Emerit al Sportului. In 1984, Comitetul International Olimpic i-a acordat „Ordinul Olimpic de argint”, pentru meritele deosebite in domeniul sportului si servicii remarcabile aduse cauzei olimpice. Din partea Comitetului Olimpic Roman a primit „Colanul Olimpic”. In anul 2000, i s-a conferit Ordinul national „Steaua Romaniei” in grad de comandor.

Citeste si:
Nadia Comăneci împlinește astăzi 62 de ani. Cum se menține în formă...
Nadia Comăneci împlinește...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.