Sport 28 Mai 2016 15:30
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a respins, vineri, apelul unor oameni de stiinta si doctori de renume mondial pentru mutarea sau amanarea Jocurilor Olimpice de vara de la Rio de Janeiro 2016, pe fondul epidemiei de Zika, noteaza BBC.

Intr-un comunicat oficial, Organizatia Mondiala a Sanatatii precizeaza ca evenimentul olimpic din Brazilia nu are potentialul de a "afecta in mod semnificativ" raspandirea virusului, care provoaca defecte congenitale grave.

150 de oameni de stiinta de renume mondial, doctori si eticieni medicali au redactat o scrisoare deschisa catre OMS in care au mentionat faptul ca noi descoperiri privind epidemia de Zika fac "lipsita de etica" desfasurarea Jocurilor Olimpice. Totodata, cercetatorii au avertizat ca organismul global de sanatate ar trebui sa revizuiasca protocoalele privind Zika.

Comitetul International Olimpic (CIO) a precizat ca nu vede niciun motiv de a amana sau muta Jocurile Olimpice de la Rio din cauza acestei boli transmise in principal de tantari, scrie MEDIAFAX.

Epidemia de Zika a inceput in Brazilia acum un an, dar in prezent peste 60 de tari si teritorii sunt afectate de raspandirea continua. Potrivit oamenilor de stiinta, simptomele Zika sunt usoare, dar provoaca microcefalii in randul noilor nascuti si alte anomalii ale fatului. Totodata, boala poate cauza tulburari neurologice in randul adultilor.

Oamenii de stiinta de la universitatile Oxford, Harvard, Yale din SUA citeaza esecul unui program de eradicare a tantarilor in Brazilia, dar si sistemul de sanatate "slabit" al tarii, ca motive pentru a amana sau muta Jocurile Olimpice de la Rio, "in numele sanatatii publice", potrivit BBC.

"Un risc inutil este reprezentat de faptul ca 500.000 de turisti straini din toate tarile participa la Jocurile Olimpice si ar putea dobandi acea tulpina, pentru a se intoarce acasa in locuri unde Zika poate deveni endemica. Totodata, cel mai mare risc este ca atletii sa contracteze virusul si sa revina in tari sarace care nu au inregistrat inca o epidemie de Zika", se arata in scrisoarea trimisa OMS.

De cealalta parte, Organizatia Mondiala a Sanatatii, care a declarat virusul Zika o urgenta mondiala de sanatate publica, a precizat: "Brazilia este una dintre cele aproximativ 60 de tari si teritorii care au raportat raspandirea continua a virusului Zika prin intermediul tantarilor. Dar oamenii continua sa se deplaseze intre aceste tari si teritorii pentru o varietate de motive. Cel mai bun mod de a reduce riscul de boli este de a urma sfaturi de calatorie privind sanatatea publica".

Citeste si:
Ce este iGas, boala gravă tot mai des întâlnită la copiii sub 10...
Ce este iGas, boala gravă tot...

Declaratia sefului Centrelor SUA pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), Dr. Tom Frieden, este citata aprobator de catre OMS: "Nu exista niciun motiv de sanatate publica pentru a anula sau a amana desfasurarea Jocurile Olimpice de la Rio". Totusi, Frieden a cerut guvernului Statelor Unite sa actioneze mai rapid pentru a preveni contractarea Zika de catre femeile gravide, pe fondul unui blocaj in Congres privind eliberarea unor fonduri de 1,9 miliarde de dolari, noteaza BBC.

Jocurile Olimpice de Rio de Janeiro urmeaza sa aiba loc intre 5 si 21 august. Peste 10.500 de sportivi de la 205 Comitete Olimpice Nationale vor participa la probele sportive.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.