Sport 27 Mai 2016 11:52
Lovitura grea pentru Lucian Bute, dupa ce Comisia de Box si Lupte din DC a notificat WBC ca pugilistul roman a fost depistat pozitiv pentru "Ostarine", substanta interzisa, se arata intr-un comunicat al forului mondial.

Ostarina este un modulator selectiv al receptorilor androgenici (SARM) ce poate fi folost de sportivi in timpul antrenamentelor si pentru cresterea formei si a rezistentei fizice, cu efecte similare steroizilor anabolizanti. Substantele de tip SARM au fost interzise ca atare de Agentia Mondiala Antidoping (WADA) in ianuarie 2008.

"Comisia de Box si Lupte din DC va urma propriile regulamente antidoping si se va consulta cu WBC si programul "Clean Boxing". Mai multe informatii vor fi date publicitatii in zilele urmatoare"
, se arata in comunicatul WBC.

Daca va fi gasit vinovat, Bute va pierde bursa incasata pentru meciul cu Badou Jack (aproximativ 500.000 de dolari) si risca o suspendare de minim doi ani, sinonima practic cu incheierea carierei.

Conform ESPN, echipa lui Bute a refuzat sa comenteze in vreun fel comunicatul WBC. WBC nu a luat inca o decizie in privinta lui Bute si se astepta probabil si testarea probei B.

In varsta de 36 de ani, Lucian Bute a disputat 36 de meciuri la profesionisti, inregistrand 32 de victorii (25 prin K.O.), trei infrangeri si o remiza (in ultimul meci, cu Badou Jack, care a pastrat centura WBC).

Pugilistul originar din Pechea (Galati) a disputat primul meci ca profesionist in noiembrie 2003, iar in octombrie 2007 a cucerit titlul mondial IBF la categoria supermijlocie, dupa o victorie prin KO tehnic in fata columbianului Alejandro Berrio. Bute si-a aparat cu succes titlul de noua ori, fiind invins de Carl Froch in mai 2012, intr-un meci disputat la Nottingham, in Anglia, scrie MEDIAFAX.

Bute este al saselea sportiv roman depistat pozitiv in 2016, dupa Liviu Dumitrescu (kaiac-canoe), Mirela Lavric (atletism), Mihai Donisan (atletism), Claudia Stef (atletism) si Eva Tofalvi (Biatlon).

Depistat pozitiv pentru ostarina, dupa meciul disputat la Washington, contra suedezului Badou Jack, sportivul roman Lucian Bute spune ca nu a folosit niciodata substante interzise si asteapta rezultatul probei B pentru a face o declaratie oficiala.

Citeste si:
Lucian Bute: Acum nu ma gandesc la retragere
Lucian Bute: Acum nu ma...

Lucian Bute a oferit prima reactie dupa scandalul de dopaj pe pagina sa oficiala de Facebook.

"Ieri a aparut o stire ca am fost testat pozitiv pentru o substanta interzisa dupa meciul cu Badou Jack. Nu am amanunte pentru ca nu ma primit inca rezultatul oficial al laboratorului folosit de catre comisia atletica din WASHINGTON. Personal, eu sunt surprins si dezamagit de aceasta stire. Am o lunga cariera in spate si am fost testat anti-doping de zeci de ori fara sa am vreodata un test pozitiv. Comform protocolului va avea loc un nou test la esantionul "B" si voi astepta acest nou test inainte sa fac alte comentarii. Nu am folosit niciodata substante interzise si sunt convins ca se va face lumina in acest dosar”, a scris Lucian Bute pe pagina sa de Facebook.

Bute nu este singurul sportiv depistat pozitiv cu ostarina. In iunie 2013, ciclistul Nikita Novikov a fost suspendat provizoriu dupa o posibila incalcare a regulior antidoping, fiind depistat pozitiv pentru ostarina, iar in iunie 2015 atleta Chaltu Beji, castigatoare a medaliei de aur la 3.000 obstacole la Jocurile Europene de la Baku a fost depistata pozitiva pentru ostarina, in urma testelor efectuate dupa cursa, in timp ce luptatorul UFC Tim Means ar fi trebuit sa il infrunte in ring pe Donald Cerrone, insa a fost retras inainte de meci dupa ce a picat un test antidoping efectuat de USADA. Si Means a fost depistat pozitiv pentru ostarina in februarie 2016.

„Nu inteleg ce s-a intamplat si ce ar fi putut duce la un test pozitiv. Am trecut intotdeauna orice test anti-doping, inca de cand am iesit campion. Nu cu mult timp in urma, inaintea meciului din noiembrie 2015 cu James DeGale am fost testat de 8 ori, de la inceputul perioadei de pregatire pana la meci. Nu am luat niciodata nimic si nu am folosit niciodata substante interzise. Am incredere deplina in echipa mea. Am cerut deja proba B si sunt sigur ca aceasta va iesi negativa.” a spus Lucian Bute, vineri dimineata

Citeste si:
McGregor a fost suspendat 2 luni dupa meciul cu Mayweather
McGregor a fost suspendat 2...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.