Sport 9 Mai 2016 11:00
Ambulanta folosita vineri seara pentru a-l transporta pe fotbalistul Patrick Ekeng la Spitalul Floreasca era, la momentul realizarii inspectiei, la o zi dupa tragedie, echipata cu defibrilator functional.

Ambulanta folosita vineri seara la stadionul Dinamo, care l-a transportat pe fotbalistul Patrick Ekeng la spital, a fost inspectata de autoritati, impreuna cu toate ambulantele firmei Puls, insa la momentul inspectiei s-a contatat ca are defibrilator functional, a declarat pentru MEDIAFAX secretarul de stat Raed Arafat, seful departamentului pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Potrivit acestuia, problema este ca nu se stie daca, in noaptea meciului, ambulanta avea sau nu defibrilator, acesta putand fi adaugat ulterior, dar asta se va stabili in urma anchetei procurorilor si Politiei.

„Ambulanta care s-a folosit a fost controlata printre altele, dar starea ei reprezenta situatia la 24 de ore dupa (eveniment), vazuta de echipa. Ce s-a intamplat pe stadion, ce avea (in dotare ambulanta) pe stadion fac obiectul altei anchete pe care o face procuratura impreuna cu politia. Noi am verificat situatia generala a serviciului respectiv si respectarea legislatiei. Ce s-a intamplat pe stadion face parte din alta ancheta”, a declarat Raed Arafat.

Echipa din cadrul Departamentului pentru Situatii de Urgenta al Ministerului Afacerilor Interne si specialistii Ministerul Sanatatii au finalizat controlul inceput sambata la societatea comerciala care a asigurat servicii private de ambulanta la meciul de fotbal in care a decedat Patrick Ekeng. In urma "abaterilor grave" constatate, autorizatia firmei de ambulante private Plus a fost suspendata pentru 30 de zile.

La serviciul de ambulanta Puls, institutiile statului au gasit mai multe nereguli grave:

  • modificarea clasificarii ambulantelor, fara obtinerea aprobarii legale in acest sens. Singurele ambulante functionale erau de tip A (destinate doar transportului pacientilor), celelalte trei ambulante de tip B si C (destinate urgentelor) figurau ca defecte. Toate categoriile de interventii, inclusiv cele de urgenta, se faceau cu ambulante tip A, care erau incomplet echipate.
  • au fost identificare medicamente si materiale sanitare cu termene de valabilitate depasite. Echipa de control a gasit in trusele medicilor si asistentilor, inclusiv medicamente care erau expirate din luna mai 2015. Printre acestea s-au gasit si fiole de adrenalina, folosita pentru procedurile de resuscitare.
  • pe ambulantele utilizate de firma privata au fost gasite defibrilatoare cu baterii descarcate.

Potrivit investigatiei MAI si a Ministerul Sanatatii, reprezentantii firmei nu au putut preciza persoana responsabila cu activitatea medicala prespitaliceasca de la nivelul societatii.
Citeste si:
Anchetă după incendiul de la Hidrocentrala Porțile de Fier 1. A...
Anchetă după incendiul de la...

Ministerul Sanatatii si Departamentul pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au anuntat ca au intreprins, sambata, un control la serviciul privat de ambulanta PULS care a intervenit in cazul tragicului eveniment in urma caruia fotbalistul echipei Dinamo Patrick Ekeng a decedat. In paralel, Parchetul investigheaza cauzele decesului, luni urmand a fi facut si examenul medico-legal de catre INML.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.