Sport 12 Aprilie 2016 11:24
Una dintre cele mai bune sprintere din Romania, a fost depistata pozitiv cu Meldonium, in timpul Campionatului Mondial de sala de la Portland, din luna martie, competitie la care sportiva a cucerit medalia de bronz.

Astfel, sunt sanse mici ca Mirela Lavric, Bianca Razor, Adelina Pastor si Andrea Miklos sa-si mai pastreze medalia luata la competitia indoor din Statele Unite.

Mirela Lavric, campioana mondiala la juniori, este prima sportiva din Romania depistata pozitiv cu substanta cu care a fost prinsa celebra jucatoare de tenis Maria Sarapova. Sarapova este cea mai cunoscuta sportiva depistata cu Meldonium de pe o lista cu peste 100 de sportivi prinsi in 2016 cu aceasta substanta.

Eleva antrenoarei Viorica Pintilie, Mirela Lavric este cotata drept una dintre cele mai talentate atlete din Romania ultimului deceniu, medaliata la nenumarate competitii de juniori si tineret, proaspat medaliata la CM de seniori si participanta la JO de la Londra, noteaza ProSport.

Presedintele Federatiei Romane de Atletism (FRA), Sandu Ion, a confirmat informatia pentru ProSport: "Am auzit despre aceasta informatie, a venit un document la Federatie. Am si vorbit cu Mirela. Nu vreau sa fac mai multe comentarii".

Mirela Lavric nu a putut fi contactata pana la aparitia materialului.

La 1 ianuarie 2015, WADA a anuntat toate agentiile si toate federatiile ca Meldonium se afla pe lista de monitorizare. In octombrie, WADA a anuntat ca, de la 1 ianuarie 2016, substanta se va afla pe lista medicamentelor interzise. Cazurile de sportivi depistati la test sunt arhicunoscute, toti sustinand insa ca nu au mai luat medicamentul de la 1 ianuarie 2016 si ca l-ar fi utilizat doar anul trecut, cand inca mai era permis.

Conform, codului mondial antodoping, sportivii depistati cu aceasta substanta au fost suspendati imediat, insa suspendarea a fost una provizorie, pentru ca nu s-a efectuat la nivel mondial un studiu din care sa rezulte clar perioada de timp in care substanta respectiva e eliminata de organism. Potrivit unui specialist contactat de catre ProSport, "cand sunt prinsi, sportivii sunt depistati cu reziduri ramase de la substanta respectiva... sub anumite forme". Conform codului mondial, la substantele nespecifice, perioada de suspendare este de 4 ani la prima abatere. Dar daca Agentia care gestioneaza cazul sau sportivul dovedesc ca medicamentul nu a fost folosit pentru imbunatatirea performantelor sportive, atunci suspendarea e de doi ani.

Citeste si:
Nouă teorie în cazul de dopaj al Simonei Halep
Nouă teorie în cazul de dopaj...

Toti sportivii depistati pozitiv la Meldonium au fost suspendati provizoriu, pana cand WADA va efectua un studiu cu privire la perioada in care substanta este eliminata din corp.

Meldonium este un remediu cardioprotector, normalizeaza metabolismul miocardului. Mecanismul de actiune determina multiplele lui efecte farmacologice: creste capacitatea de munca, reduce simptomele suprasolicitarii fizice si intelectuale, activeaza imunitatea tisulara. In plus, meldoniul poseda actiune tonizanta asupra sistemului nervos central, arata MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.