Sport 11 Martie 2016 16:24
Dubla campioana olimpica la atletism Iolanda Balas Soeter, s-a stins din viata, la varsta de 79 de ani. Doamna atletismului romanesc avea probleme de sanatate de ceva timp, iar astazi a pierdut lupta cu boala.

Iolanda Balas a fost un nume urias in sportul mondial.. Si-a dedicat viata atletismului si chiar si in ultimul an, cand deja avea probleme medicale, gandurile ei se indreptau tot spre atletism. ”Daca ma uit in buletin, nu-mi prea vine sa cred. Totul a curs atat de repede. Acum ma cam chinuieste un diabet, ca sa nu va mai zic despre tendonul meu partial rupt de la piciorul de bataie, dar de vreo doua luni m-am ales si cu o raceala zdravana in sala de atletism si am facut o pneumonie dubla! Si doua luni n-am putut iesi din casa, am stat numai cu antibiotice langa mine. Asta-i varsta, nu avem ce face. Incerc in schimb sa nu stau acasa degeaba, sa am o preocupare cat de cat. Ma concentrez pe revista noastra de atletism si sunt foarte mandra ca ea exista, fiindca in general se vorbeste prea putin despre atletism. Si nu numai despre atletism, de fapt. Presa sportiva, iertati-ma daca critic, in afara de fotbal, nu mai are nicio alta tema”, spunea Iolanda intr-un interviu acordat in vara anului trecut Revistei Sport in Romania, informeaza MEDIAFAX.

Gabriela Szabo

Campioana olimpica de la Sidney, Gabriela Szabo a declarat astazi ca a ajuns sa lucreze in sportul romanesc datorita Iolandei Balas Soter. "Ramasese una dintre putinele persoane care au tinut un echilibru de eleganta, de frumusete, de excelenta, de bunatate, de puritate in sportul romanesc. Sunt trista! Daca am ajuns sa lucrez in sport, se datoreaza acestei femei care mi-a fost mentor. A fost unica femeie care atunci cand am plecat din minister mi-a zis: "Gabita draga, cu ce te ajut acum!?" a spus Gabriela Szabo.

Nicoleta Grasu: Iolanda Balas este simbolul nostru!

Nicoleta Grasu, fosta aruncatoare de disc, a declarat ca Iolanda Balas este simbolul atletismului romanesc, potrivit ProSport. "Este simbolul nostru. Nu-mi vine sa cred ca s-a intamplat asa ceva intr-o zi posomorata ca asta. A lasat multa istorie in atletismul romanesc si in sportul mondial. A fost un model pentru noi toti, iar sariturile ei ne-au facut sa intelegem ca nimic nu este imposibil in sport. Dumnezeu s-o ierte", a precizat Nicoleta Grasu.

Maricica Puica, antrenoare si fosta campioana olimpica de atletism, a opinat ca Iolanda Balas a ajutat foarte mult atletismul romanesc si dupa incheierea activitatii sportive: "Pentru toata lumea a fost un exemplu, a luat medalii, a realizat recorduri mondiale. A fost un om bun, un om bland. A ajutat cat a putut, a facut pentru atletismul romanesc un stadion un sediu al federatie, sunt multe exemple bune de luat de la un fost campion olimpic".

Atleta Ionela Tirlea, vicecampioana olimpica de la Atena, in 2004, a rememorat, pentru ProSport, un moment cu Iolanda Balas: "Am ramas intr-o deplasare la Budapesta, eram doar eu cu ea. Eu aveam 20 de ani, era prin 1997. Ma simteam foarte mandra pentru ca toata lumea o admira. Pe strada, in hotel, la stadion. Le-am povestit tuturor apropiatilor despre acele zile. Dumnezeu s-o odihneasca!"

Citeste si:
Ce ar fi vrut Ilinca Vandici să fie, dacă nu era prezentatoare:...
Ce ar fi vrut Ilinca Vandici...

Dumitru Spirlea, cel mai de succes pentatlonist roman, a vorbit pentru ProSport pentru Iolanda Balas: "Fiul ei este vecin cu mine, azi-dimineata m-am vazut cu el. Am dat ochii cu domna Ioli cand era in activitate. Crainicul striga: <<Liniste! Sare Iolanda Balas!>>. Acum tin un moment de reculegere si as spune: Liniste! Doamna Ioli se inalta la cer printre celelalte stele. Valoarea si demnitatea sunt doua trasaturi cu care a impresionat mereu".

Fostul mare tenismen Ilie Nastase a vorbit, in exclusivitate pentru ProSport, despre momentul in care a cunoscut-o pe Iolanda Balas Soeter: "Aveam 5 ani cand am cunsocut-o. Eu jucam tenis la Progresul, iar pe ea o vedeam cum se antrena. Eram fascinat cum reusea sa ajunga la o asemenea inaltime prin forfecarea picioarelor. Ce tehnica avea! Ioli s-a nascut o doamna! A fost o adevarata doamna, a facut pista pe Tineretului, tribuna, a facut multe! Si toti acesti oameni care ne conduc ar trebui sa ia exemplu de la personalitatea Iolandei. Am fost colegi toata viata la Steaua si avea o vorba buna pentru fiecare".

Citeste si:
Ce accesorii îți trebuie pentru jogging: top 5 accesorii pentru...
Ce accesorii îți trebuie...

Multipla recordmena mondiala si olimpica, Iolanda Balas Soeter, mai are in palmares si doua medalii de aur la campionatele europene de atletism de la Stockholm in 1958 si Belgrad in 1962, precum si o medalie de argint la Berna in 1954. A fost presedinta Federatiei Romane de Atletism intre 1988 si 2005, de numele ei legandu-se construirea actualului sediu al FRA, dar si amenajarea mai multor piste de atletism.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.