Sport 3 Aprilie 2015 10:56
Simona Halep si Serena Williams au oferit, vineri, in semifinalele turneului Miami Open, cea mai echilibrata si spectaculoasa intalnire din cele sase pe care le-au disputat, "derbiul" din 2015 al tenisului feminin, o partida castigata dupa mai bine de doua ore de joc de numarul 1 mondial.

Intrebarea care se punea inaintea meciului de vineri (joi seara, in SUA), care aducea in sfarsit fata in fata cele mai bune jucatoare din circuitul WTA in acest moment, dupa intalnirea ratata de la Indian Wells, se referea la capacitatea Simonei Halep de a opri dominatia Serenei Williams. Dupa partida de la Miami, raspunsul este ca Williams ramane "regina", dar romanca s-a apropiat foarte mult de rivala ei.

Serena Wiliams, de sapte ori campiona la turneul din Florida si castigatoarea ultimelor doua editii, a intrat foarte concentrata pe teren, hotarata sa arate inca de la inceput cine e seful. Contrar evolutiilor oscilante de pana la semifinala, americanca a avut un joc exact, fara prea multe greseli. Mingea a plecat cu putere din racheta ei, tintind cu precizie zonele laterale ale terenului si mentinand-o pe Halep in miscare tot timpul, in spatele terenului. Foarte mobila, Williams s-a aflat permanent in ofensiva, in timp ce romanca s-a aparat cu accente de disperare. Astfel, Simona Halep a fost nevoita sa recurga fara prea mare succes la lovituri decisive din pozitii defensive dificile.

Serena Williams a rupt echilibrul cu un break in ghemul al patrulea, pe care l-a repetat la 5-2, terminand primul set cu 6-2, in 32 de minute. Nu se poate spune ca Halep a jucat foarte rau in acest prim set. Insa ea nu a putut opri "avalansa" de lovituri care s-a abatut asupra ei din partea cealalta a fileului. Americanca a inregistrat 13 lovituri castigatoare si a comis sapte erori nefortate, in timp ce Halep a avut sase "castigatoare" si opt greseli nefortate, ceea ce arata calitatea tenisului practicat de cele doua jucatoare. Serviciul i-a mers destul de bine romancei, cu o proportie de reusita la primul de 74 la suta (50 la suta Williams).

Simona Halep a promis dupa Australian Open ca nu va mai abandona niciodata lupta, indiferent de ce se intampla pe teren. Astfel ca ea a continuat sa alerge dupa fiecare minge, sa o "agate" si sa o trimita inapoi adversarei. In setul al doilea, jocul liderului mondial a dat semne ca sa se inmoaie, iar precizia loviturilor ei s-a diminuat. In aceste conditii, "harnicia" Simonei Halep a inceput sa dea roade, mai intai pe propriul serviciu, pe care si l-a conservat pana la 4-4. Apoi la prima minge de break care i-a iesit in cale si pe care a fructificat-o. Ea a servit "apasat" pentru a egala la seturi si s-a impus cu 6-4, dupa alte 43 de minute, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Novak Djokovic a câștigat pentru a zecea oară Australian Open
Novak Djokovic a câștigat...

Simona Halep nu a evoluat magistral in acest set, dar a fost capabila sa nu scape din mana cadourile pe care i le-a facut Williams: 20 de greseli nefortate (10, romanca) si o proportie a primului serviciu de 40 la suta (74, jucatoarea numarul 3 mondial). Cand pierde, Serena Williams face si punctele ei si pe cele ale adversarei, astfel ca scorul loviturilor castigatoare a fost de 10 la 1 pentru sportiva americana.

Jucatoarea nascuta in California, dar stabilita in Florida, a inceput tare si setul decisiv. Dupa break-ul obtinut in ghemul al doilea, Serena a jucat cu economie, fiind atenta sa nu-si piarda serviciul. Ea a condus cu 3-0, 4-1 si 5-2, dar Simona Halep a continuat cu incapatanare sa considere ca meciul nu e pierdut. Dupa o minge de break ratata la 1-3, Halep s-a apropiat la 3-5 si a dat lovitura chiar cand Williams servea pentru meci. Apoi sportiva din Constanta a egalat la 5, insa nu a mai avut puterea sa continue aceasta serie de trei ghemuri castigate la rand. Serena Williams si-a adunat toata experienta ei si energia ramasa si le-a "aruncat" in finalul meciului, pe care si l-a adjudecat, dupa 7-5 in decisiv si dupa 128 de minute de joc.

Citeste si:
Tenismena Bianca Andreescu s-a calificat în sferturi la Miami Open...
Tenismena Bianca Andreescu...

Statistica generala arata numarul mare de puncte castigatoare reusite de Serena Williams, 38-10, dar si de erori nefortate, 45-24 (2-3 la duble greseli). Serviciul Simonei a fost mai bun ca proportie de reusita al primului, 69 la suta la 47 la suta, dar mai putin eficient, sportiva americana inregistrand sapte asi, fata de unul Halep. Williams merge astfel in a zecea finala a turneului de la Miami, unde o va infrunta pe spaniola Carla Saurez Navarro, locul 12 WTA. Si in acest meci Simona Halep a avut de partea ei numerosi suporteri, uneori galagiosi peste masura, enervand-o pe Serena Williams si facandu-l pe arbitrul de scaun Kader Nouni sa ii avertieze de mai multe ori.

Jucatoarea in varsta de 23 de ani incheie, vieneri, poate cea mai buna perioada din cariera ei, sezonul de hard de la inceputul anului, cu titluri valoroase la Dubai (Premier 5) si Indian Wells (Premier Mandatory), la care se adauga cel "de incalzire" de la Shenzhen. Bilantul ei in 2015 este de 24 de victorii, trei infrangeri (inclusiv meciurile din FedCup), premii de aproape doua milioane de dolari si un loc 3 WTA consolidat.

Citeste si:
Echipa națională de volei feminin, învinsă de echipa SUA la Under-18
Echipa națională de volei...

In aceasta perioada, Simona Halep a castigat enorm in ceea ce priveste abordarea si gestionarea partidelor. Ea demonstrat ca poate controla un meci chiar si atunci cand nu joaca tenisul ei de categorie A, ca are resurse tactice de a se adapta evolutiei adversarelor, ca poate reveni oricand intr-o intalnire, si dupa un set pierdut, calitatati care nu mai pun la indoiala faptul ca este o jucatoare de top. In aceste conditii, Simona Halep poate privi cu incredere sectiunea de sezon care urmeaza, pe zgura, suprafata ei favorita, pe care probabil o va incepe la Stuttgart, un turneu de categorie Premier, programat intre 20 si 26 aprilie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.