Nadia Comaneci, cea mai cunoscuta gimnasta din toate timpurile si prima sportiva din lume care a luat nota maxima in acest sport, la Jocurile Olimpice de vara de la Montreal 1976, implineste, astazi, 53 de ani.

Nadia Comaneci s-a nascut la 12 noiembrie 1961, la Onesti. De la sase ani, Nadia a inceput sa practice gimnastica, iar la 11 ani, a ocupat locul I in proba de individual compus a Campionatelor nationale de juniori, dar si in concursul pe echipe. Doi ani mai tarziu, la Internationalele Romaniei, Nadia Comaneci s-a clasat pe primul loc la cinci probe: individual compus, paralele inegale, sol, barna si sarituri. In 1975, la 14 ani, Nadia Comaneci a ocupat primul loc la Campionatele Europene in patru probe: individual compus, sarituri, paralele inegale si barna, si a cucerit medalia de argint la sol, scrie MEDIAFAX.

La Jocurile Olimpice de la Montreal, Nadia a devenit prima gimnasta din era moderna a acestui sport care a primit nota 10, dupa prestatia ei la paralele inegale. Pana la sfarsitul competitiei, gimnasta din Romania a mai obtinut inca sase note de zece. Nadia Comaneci a cucerit trei medalii de aur la Montreal, la individual compus, barna si paralele inegale, o medalie de argint pe echipe si o medalie de bronz la sarituri. Dupa JO de la Montreal, Nadia a aparut pe copertile revistelor Time, Newsweek si Sport Illustrated, toate in aceeasi saptamana.

La urmatoarele Jocuri Olimpice, in 1980, la Moscova, Nadia a cucerit doua medalii de aur, la sarituri si sol, si doua medalii de argint, in concursul pe echipe si la individual compus. Retrasa din competitie in 1981, Nadia a parasit Romania in 1989, stabilindu-se in Statele Unite ale Americii.

De-a lungul carierei, a castigat cinci medalii de aur, trei de argint si una de bronz la Jocurile Olimpice, doua de aur si doua de argint la Campionatele Mondiale si noua de aur, doua de argint si una de bronz la Campionatele Europene.

In 1996, Nadia Comaneci a intrat in Galeria "Hall of Fame" a gimnasticii internationale. In acelasi an, Nadia s-a casatorit cu campionul olimpic american, Bart Connor. Nadia a fost numita de postul ABC News si Ladies Home Journal printre cele mai importante o suta de femei ale secolului XX. In decembrie 2003 a aparut prima carte scrisa de Nadia Comaneci, "Scrisori catre o tanara gimnasta".

Citeste si:
Selly împlinește astăzi 22 de ani! Cum își petrecea ziua de naștere...
Selly împlinește astăzi 22 de...

A devenit, in 1999, primul sportiv care a fost invitat sa tina un discurs la sediul ONU, cu ocazia anului international al voluntariatului.

Nadia a devenit mama la 3 iunie 2006. Nadia si Bart si-au botezat fiul Dylan Paul.

Este implicata in mai multe activitati caritabile fiind vicepresedinte al Consiliului Director al Special Olympics, vicepresedinte al Asociatiei Distrofiei Musculare, precum si membru al consiliului Laureus Sports For Good Foundation. De asemenea, Nadia a creat in Bucuresti un centru pentru ajutorarea copiilor orfani din Romania si a infiintat fundatia care ii poarta numele prin intermediul careia organieaza diferite activitati sociale si umanitare.

Totodata, Nadia Comaneci este presedinte de onoare al Federatiei Romane de Gimnastica, presedinte Onorific al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, Ambasadorul Sporturilor Romanesti si membru al Fundatiei Federatiei Internationale de Gimnastica. Impreuna cu sotul sau detine Academia de Gimnastica Bart Conner Gymnastics Academy din Oklahoma City.

Citeste si:
Karpatia Horse Show 2023: cea de-a opta ediție, calificativ pentru...
Karpatia Horse Show 2023: cea...

In ianuarie 2007, a fost distinsa de Comitetul Olimpic si Sportiv Roman cu titlul de cea mai buna sportiva a secolului XX, iar din partea Comitetului International Olimpic a primit de doua ori Ordinul Olimpic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.