Presedintele CNCD, Asztalos Csaba Ferenc, a declarat ca noul imn al echipei nationale, lansat, luni, de FRF, nu este unul "tocmai inteligent", el aratandu-se ingrijorat de efectul pe care il va avea in situatia "exploziva" de la meciul Romania-Ungaria, din preliminariile Euro-2016.

"Cunosc problema imnului echipei nationale, dar nu am discutat-o in colegiul director al consiliului. Am stiinta de acest imn si de acel vers «ori invingem ori murim». Eu cred ca trebuie sa fie mai atenti cei de la Federatia Romana de Fotbal cu astfel de imnuri. Nu cred nici faptul ca «pe ei, pe ei pe mama lor» reprezinta Federatia Romana de Fotbal. Va dati seama ca va fi lansat si la meciul Romania - Ungaria, unde nu va mai fi nevoie de niciun imn, e suficient sa arunci un chibrit. Este exploziva treaba. Dar in contextul acesta electoral imi exprim intreaga ingrijorare. Trecem printr-o perioada destul de dificila. In campania electorala, orice subiect se speculeaza. Nu cred ca e cea mai buna idee sa lansam un astfel de imn, cu un astfel de continut. Suntem la doua saptamani de meci si spiritele mi se par destul de inflamate. Nu este un imn tocmai inteligent, sa spun asa", a declarat presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, pentru MEDIAFAX.

[Video] Nationala Romaniei de fotbal are un nou imn

Oficialul CNCD a afirmat ca in cazul in care unul dintre membrii colegiului director al institutiei se va autosesiza, situatia va fi analizata in cadrul unei sedinte: "Nu am primit nicio sesizare, dar daca vom primi o vom analiza in cadrul colegiului. Sau daca unul dintre membrii colegiului director se va autosesiza o vom analiza".

Asztalos a declarat ca pentru a fi evitate eventuale conflicte ar fi preferat ca fanii maghiari sa nu efectueze deplasarea la Bucuresti, pentru partida Romania - Ungaria, din cadrul preliminariilor CE 2016. "Nu stiu daca stiti, dar jucatorii Ungariei au decis sa suporte cheltuielile de deplasare ale suporterilor la Bucuresti. Asta in urma esecului din partida cu Irlanda de Nord. Eu imi exprim ingrijorarea vizavi de acest eveniment sportiv de pe 11 octombrie. Sincer as fi preferat sa nu se deplaseze niciun suporter maghiar la Bucuresti pentru a evita orice scandal, asa cum am avut ultima oara. Care a fost amplificat artificial in special de unii reprezentanti mass-media, pentru ca Jandarmeria si Politia si-au facut foarte bine treaba. Eu i-am vazut pe ultrasii maghiari data trecuta, dar si pe ai nostri si norocul a fost ca au intervenit fortele de ordine. Nu avem nevoie de huliganisme pe un fond destul de incarcat de emotie", a mai spus presedintele CNCD.

Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

FRF a lansat, luni, imnul oficial al echipei nationale, compus de trupa rock Iris, ce contine versuri controversate -"Ori murim, ori castigam" si "Hai pe ei, pe mama lor" - ultimul fiind introdus in text la solicitarea reprezentantilor suporterilor.

"Ale, ale, ale, ale, ale / Hai pe ei, pe mama lor / Ale, ale, ale, Hai Romania / Astazi vrem victorie / Ale, ale, ale, Hai Romania, / Ori murim, ori castigam", sunt versurile ultimului refren al imnului compus de membrii trupei Iris, la solicitarea FRF.

Referitor la ultimul vers "ori murim, ori castigam" si la o posibila legatura cu unul din sloganurile liderului fascist italian Benito Mussolini, presedintele FRF, Razvan Burleanu a spus ca noul imn al nationalei nu are nicio conotatie politica: "Va asigur ca nu are nicio conotatie politica sau discriminatorie si nici Federatia Romana de Fotbal si nici formatia Iris nu s-ar fi gandit la asa ceva. Pot sa remarc ca am vazut persoane care incearca sa duca in derizoriu acest proiect, incercand sa faca o similitudine intre acest mesaj de forta si nu stiu ce mesaj al unui lider fascist. Daca e sa ne uitam la nuanta intregului mesaj al imnului, o sa vedem ca acelasi mesaj se gasese in imnul national «Desteapta-te romane!». Exista intotdeauna cativa semidocti de serviciu aflati intr-o vanatoare de vrajitoare imaginara".

Citeste si:
Mutu: „Obiectivul nostru este calificarea la europene”
Mutu: „Suntem pregătiţi...

Solistul trupei Iris, Rafael, a afirmat ca versul "Hai pe ei, pe mama lor" a fost introdus ulterior in textul imnului, la insistenta reprezentantilor suporterilor. "Acolo este pasajul suporterilor, au insistat si s-au luptat sa existe pasajul acesta. Noi din respect pentru ei l-am adaugat. Am avut cateva discutii cu suporterii, dar si cu legende ale fotbalului care ne-au mai dat cateva sugestii. Reprezentantii suporterilor si-au dorit sa fie ceva care sa-i reprezinte, ceva putin iesit din peisaj. Nu e o aluzie la lucruri negative, pur si simplu inseamna ca si pe adversari si pe mamele lor. Pe tot neamul lor. Trebuie sa-i convingem ca noi vom castiga. Este cadoul meu de bun venit in trupa Iris, le multumesc colegilor ca m-au ajutat sa indeplinesc acest vis al meu, de a canta imnul echipei nationale de fotbal a Romaniei. Speram ca pana la meciul cu Ungaria sa-l invete toti suporterii. Rockul a fost si va deveni o muzica a maselor si vrem sa multumim federatiei pentru acest suport. Muzica rock va redeveni ceea ce a fost", a declarat Rafael, care a precizat ca suporterii nu au mai avut si alte solicitari.

Citeste si:
Mihai Bendeac a fost amendat cu 10.000 de lei de CNCD: „A făcut o...
Mihai Bendeac a fost amendat...

Unul dintre fondatorii trupei Iris, Nelu Dumitrescu, a afirmat ca scandarea respectiva a intrat deja in vocabularul suporterilor: "Si la americani au fost probleme in anii '70, cand au inceput sa apara in filme injuraturi. Nu ai ce face. Si in muzica actuala, rapperii folosesc injuraturi. Nu ai cum, auzi la televizor cand ei striga «Hai pe ei, pe mama lor». Oamenii s-au obisnuit, face parte din vocabularul unui suporter. Dar nu poti sa vii cu steguletul si hai sa fii civilizat".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.