Sport 30 Iulie 2014 11:13
Administratorul drepturilor comerciale ale F1, Bernie Ecclestone, este dispus sa plateasca 25 de milioane de euro pentru ca parchetul din Munchen sa-si retraga acuzatiile de coruptie formulate la adresa sa.

Avocatii omului de afaceri britanic au anuntat ca Ecclestone este pregatit sa ajunga la o intelegere pe cale amiabila, oferind suma de 25 de milioane de euro bancii de stat Bayern LB.

Decizia privind incetarea actiunii judiciare revine parchetului, dupa acordul tuturor partilor implicate.

Parchetul ar fi deschis, "in principiu, unei asemenea oferte", potrivit unui procuror de pe langa tribunalul din Munchen, dar nu a fost luata nicio o hotarare in acest sens. Procesul, inceput in 24 aprilie, la Munchen, urmeaza sa se reia martea viitoare.

Bernie Ecclestone, 83 de ani, risca pana la zece ani de inchisoare daca va fi gasit vinovat ca i-ar fi platit 44 de milioane de dolari mita germanului Gerhard Gribkowsky, pentru ca acesta sa convinga conducerea bancii de stat BayernLB la care lucra sa vanda drepturile comerciale ale Formulei 1 fondului de investitii CVC Capital Partners.

Gerhard Gribkowsky, fost angajat al BayernLB, a fost condamnat, in luna iunie 2012, la opt ani si jumatate de inchisoare pentru coruptie, abuz de incredere si evaziune fiscala. Dupa un an si jumatate de detentie preventiva si opt luni de proces, Gribkowsky a recunoscut, in fata instantei, ca a primit bani de la Ecclestone pentru a convinge banca de stat la care era angajat sa accepte vanzarea catre CVC Partners.

BayernLB intrase in posesia actiunilor dupa falimentul din 2002 al grupului media patronat de Leo Kirch, care detinea drepturile comerciale ale Marelui Circ. Banca a incercat sa vanda actiunile la cel mai bun pret pentru a recupera cat mai mult din suma cu care a creditat grupul Kirch. Valoarea tranzactiei finalizate in noiembrie 2005 cu CVC a fost de 839 de milioane de dolari.

Banca germana a calculat ca pierderea suferita in urma acestei tranzactii se ridica la suma de 400 de milioane de dolari, din cauza faptului ca angajatul sau a subevaluat actiunile.

Citeste si:
Șerban Huidu, despre accidentul provocat în urmă cu 11 ani: „Asta e...
Șerban Huidu, despre...

In noiembrie 2011, Ecclestone a recunoscut ca i-a dat bani lui Gribkowsky, dar nu ca mita, ci pentru ca bancherul l-ar fi santajat cu false dezvaluiri catre fiscul britanic privind neplata unor taxe, informeaza MEDIAFAX.

In total, CVC a platit peste 1,7 miliarde de dolari pentru a deveni majoritar in Formula One Group, actiuni preluate de la Bernie Ecclestone si de la BayernLB. Dupa aceasta tranzactie, Bernie Eecclestone a fost pastrat ca administrator al drepturilor comerciale ale F1, in calitate de presedinte si CEO al Formula One Group.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.