Postul german de televiziune WDR sustine, intr-un reportaj difuzat luni seara, ca anumiti sportivi rusi de nivel inalt au recurs la xenon pentru imbunatatirea performantelor, incepand cu JO de la Atena din 2004 si pana la Jocurile de la Soci, unde Rusia a incheiat pe primul loc in clasamentul medaliilor (33).

Utilizarea gazului xenon pentru imbunatatirea performantei nu este interzisa si nu ar fi "nimic rau" daca sportivii rusi au inhalat acest gaz, a declarat, miercuri, un inalt responsabil medical rus, reactionand astfel la informatiile din presa internationala, anunta AFP, citat de MEDIAFAX.

Inhalarea xenonului favorizeaza producerea naturala de EPO, care contribuie la dezvoltarea globulelor rosii in sange si deci la imbunatatirea performantelor. Folosirea externa de EPO, prin injectii, asa cum a fost cazul in ciclism, este considerata a fi o practica dopanta, insa utilizarea unei alte metode pentru stimularea producerii naturale de EPO nu este interzisa.

"Xenonul nu este un gaz ilegal", a afirmat Vladimir Uiba, seful agentiei federale ruse de biomedicina (FMBA), citat miercuri de presa de la Moscova.

"Suntem pe principiul sa nu folosim produse interzise de agentia mondiala antidoping (WADA) si este posibil ca sportivii nostri sa fi inhalat xenon, dar nu este nimic rau in acest lucru. Nu este ilegal, nu este distrugator si nu provoaca efecte secundare", a mai spus Uiba.

Potrivit unui articol din The Economist, de la inceputul lunii februarie, un document elaborat de Institutul de cercetare al Ministerului rus al Apararii din 2010 a stabilit conditiile referitoare la folosirea xenonului de catre sportivi. Rusia a avut o reputatie dezastruoasa in materie de dopaj, insa in ultimii ani a luat masuri si a infiintat propria sa agentie antidoping (RUSADA).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.