Atacantul echipei Ajaccio, Adrian Mutu, implineste, miercuri, 35 de ani, si se pregateste de revenirea in campionatul Romaniei, la Petrolul Ploiesti, dupa 14 sezoane jucate in Italia, Anglia si Franta.

Supranumit "Briliantul" de suporterii romani si "Il Fenomeno" de cei italieni, Adrian Mutu s-a nascut la 8 ianuarie 1979, la Calinesti, in judetul Arges.

Mutu si-a inceput cariera de fotbalist profesionist la FC Arges Dacia Pitesti, in 1996, unde a marcat 11 goluri in 41 de jocuri, pana a fost transferat la Dinamo Bucuresti, in 1998.

Pentru Dinamo, Mutu a inscris 26 de goluri in 37 de jocuri, avand un rol foarte important la castigarea campionatului si a Cupei Romaniei in 1999. Cu toate acestea finalul sezonului nu il mai gaseste la Dinamo, in pauza de iarna a editiei 1999-2000 el fiind transferat in Italia, la Internazionale Milano.

In primul sau an in campionatul italian, Mutu nu reuseste sa se impuna in Serie A, jucand doar in 10 meciuri fara a marca vreun gol, dar in Cupa Italiei inscrie de doua ori in patru partide. Aventura sa la Internazionale se incheie rapid si este apoi transferat la Hellas Verona in schimbul a 4.000.000 de euro. La Verona, in perioada 2000-2002, Mutu a marcat 17 goluri in 62 de meciuri, impresionandu-i pe oficialii de la FC Parma, care decid sa il achizitioneze.

Sezonul lui Mutu la AC Parma (2002-2003) a fost cel mai prolific din cariera lui in Serie A. A marcat 18 goluri in 31 de meciuri, ajutand-o pe Parma sa se califice in Cupa UEFA. Mutu a fost considerat cel mai bun jucator al Parmei in sezonul 2002-2003 si a fost desemnat capitanul echipei in campionatul urmator. Totusi, el nu mai apuca sa poarte banderola fiind achizitionat de noul patron al gruparii Chelsea Londra la vremea aceea, Roman Abramovici. Acesta a platit la momentul respectiv 15,8 milioane de lire sterline pentru achizitionarea atacantului roman.

La Chelsea, Mutu a apucat sa evolueze doar un an pentru ca in septembrie 2004 a fost depistat pozitiv cu cocaina la un control antidoping. El a fost suspendat 7 luni, din 29 octombrie 2004 pana in 18 mai 2005, si amendat cu 20.000 de lire sterline de catre Federatia Engleza de Fotbal. Chelsea i-a reziliat contractul, astfel ca in ianuarie 2005, Mutu a semnat pe 5 ani cu gruparea torineza Juventus.

Citeste si:
Tily Niculae și-a început cariera la doar 16 ani. Cât de greu i-a...
Tily Niculae și-a început...

La formatia torineza, jucatorul roman si-a facut prima data aparitia in ultimul meci de campionat al lui Juve, 4-2 cu Cagliari. Sezonul 2005-2006 l-a inceput ca rezerva, dar perfomantele sale (7 goluri in 20 meciuri cu Juventus si 5 goluri in 5 meciuri cu nationala Romaniei) l-au propulsat in primul unsprezece al torinezilor.

Dupa retrogradarea la masa verde a formatiei Juventus, Mutu a fost achzitionat de AC Fiorentina, unde a evoluat din 2006 pana in 2011 devenind un adevarat idol pentru fanii italieni care il numesc "Il Fenomeno". In ianuarie 2010, problemele lui Mutu cu dopingul revin, el fiind suspendat noua luni dupa ce este depistat pozitiv cu sibutramina. Aceste probleme la care s-au adaugat si alte acte de indisciplina, i-au determinat pe conducatorii clubului din Florenta sa il excluda din lot, iar ulterior sa renunte la serviciile sale inainte de finalul contractului sau (vara anului 2012).

Citeste si:
Cu ce lider se întâlnește Vladimir Putin în prima sa vizită în...
Cu ce lider se întâlnește...

In 23 iunie 2011, Mutu a trecut la Cesena, echipa pentru care a inscris opt goluri in cele 28 de meciuri disputate. Dupa un sezon la capatul caruia formatia italiana a retrogradat in Serie B, jucatorul isi reziliaza de comun acord contractul cu Cesena. Cu 102 goluri marcate, Mutu este cel mai bun marcator roman din Italia si ocupa locul 74 in clasamentul all-time al fotbalistilor cu cele mai multe reusite in Seria A.

La 28 august 2012 el semneaza cu gruparea AC Ajaccio din campionatul Frantei. Dupa un prim sezon in Ligue I in care a jucat in 28 de partide marcand de 11 ori, cariera lui Adrian Mutu intra pe o panta descendenta, astfel ca in actualul sezon, 2013-2014 nu reuseste sa inscrie niciun gol in cele noua meciuri in care evolueaza.

Desi contractul sau cu AC Ajaccio expira in vara anului 2015, atacantul anunta la 24 noiembrie 2013 ca din ianuarie 2014 va reveni in Romania, urmand sa evolueze sub forma de imprumut la formatia Petrolul Ploiesti, condusa de prietenul si fostul sau coechipier de la echipa nationala, Cosmin Contra.

Citeste si:
Adrian Mutu a trecut prin momente grele. Ce poreclă avea fostul...
Adrian Mutu a trecut prin...

Cariera lui Adrian Mutu la prima reprezentativa incepe la 29 martie 2000, cand debuteaza in partida Grecia – Romania, scor 2-0. Peste cateva luni, el juca deja la primul sau turneu final, Euro 2000. In urmatorii ani Mutu devine principalul macator al primei reprezentative, iar dupa retragerea lui Cristian Chivu din 2011 si capitanul Romaniei.

La 22 martie 2013, Mutu il egaleaza pe Gheorghe Hagi in clasamentul all-time al golgheterilor pentru echipa nationala, cu 35 de reusite prin golul marcat din penalti in minutul 68 al meciului Ungaria-Romania, din preliminariile Cupei Mondiale 2014.

Dupa o serie de conflicte verbale cu selectionerul Victor Piturca, Adrian Mutu nu mai este convocat la echipa nationala, palmaresul sau la echipa nationala a Romaniei fiind acum de 77 de meciuri si 34 de goluri marcate. Pierderea barajului cu Grecia si implicit ratarea calificarii primei reprezentative la CM 2014 il gaseste pe Adrian Mutu in postura de principal acuzator al lui Victor Piturca. Atacantul il ironizeaza pe selectioner comparandu-l cu personajul Mr. Bean si ii cere acestuia demisia in mod public.

Citeste si:
Roman Abramovich a decis să vândă Chelsea! Ce va face miliardarul...
Roman Abramovich a decis să...

Adrian Mutu este casatorit cu Consuelo Matos, cu care are doua fetite, Adriana si Maya Vega. El mai are un baiat, Mario, din prima casnicie cu Alexandra Dinu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.