O naveta ruseasca de tip Soiuz a decolat joi dimineata din stepele Kazahstanului, cu trei astronauti si torta olimpica la bord, pentru o escala in spatiu, prima data in istorie, potrivit unor imagini transmise de televiziunile rusesti, relateaza AFP.

Astronautii rus Mihail Tiurin, american Rick Mastracchio si japonez Koichi Wakata au decolat la ora 4.14 GMT (6.14, ora Romaniei) de pe cosmodromul rus de la Baikonur, la bordul unei navete de tip Soiuz inscriptionate cu simbolul Jocurilor Olimpice de Iarna de la Soci (in sudul Rusiei) care se vor desfasura in perioada 7-24 februarie 2014 - Sochi2014.ru - si cele cinci inele olimpice.

Inainte de a urca la bordul navetei, care se indreapta spre Statia Spatiala Internationala, astronautii au pozat fiecare in parte, in fata presei, cu torta in culorile rosie si gri, simbolul idealului olimpic.

"Flacara olimpica este un simbol al pacii si sunt foarte multumit sa indeplinesc o asemenea misiune", a declarat cosmonautul rus Mihail Turin, totodata comandant de bord, cu putin inainte de decolare, transmite MEDIAFAX.

Astronautul american Rick Mastracchio si-a exprimat si el entuziasmul. "Sunt foarte multumit ca putem participa la evenimente atat de importante, ca munca pe statia spatiala si Jocurile Olimpice", a spus el.

Dupa un zbor de mai putin de sase ore, amararea la ISS a "Soiuzului olimpic" este prevazuta la ora 10.31 GMT (12.31, ora Romaniei).

La bordul navetei Soiuz de tip TMA-11M si apoi pe ISS, au fost luate masuri de precautie. Flacara va fi stinsa, in mod exceptional, in timpul calatoriei in spatiu, din motive de securitate.

Cei trei membri ai echipajului se vor alatura celorlalti sase cosmonauti aflati deja pe ISS. Statia va fi ocupata timp de o saptamana de noua persoane, pentru prima data din octombrie 2009, potrivit NASA.

Alti doi cosmonauti rusi aflati deja la bordul ISS, Oleg Kotov si Serghei Riazanski, vor efectua sambata o iesire in spatiu cu torta olimpica.

Dupa aceasta etapa inedita, torta va reveni pe Terra la bordul unei capsule Soiuz, insotita de Fiodor Iurcikin (rus), Karen Nyberg (americana) si Luca Parmitano (italian), care se intorc dintr-o misiune de cinci luni si jumatate in spatiu. Aterizarea lor este prevazuta pentru 11 noiembrie, la ora 0.50 GMT (4.50, ora Romaniei) in stepele Kazahstanului.

Citeste si:
Renovarea inteligentă! Alegerea iluminatului potrivit pentru un...
Renovarea inteligentă!...

In afara de calatoria in spatiu, torta olimpica va fi purtata si in adancurile Lacului Baikal (Siberia), dupa ce a calatorit deja la Polul Nord, intr-un periplu de 123 de zile, inceput pe 7 octombrie la Moscova, care se va incheia la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarna, pe 7 februarie 2014.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.