Rusia ii vizeaza pe musulmanii conservatori din Caucazul de Nord, alaturi de o serie de masuri de securitate FSB, in contextul unor ingrijorari cu privire la comiterea unor eventuale atacuri de catre insurgenti in perioada Jocurilor Olimpice de Iarna de la Soci, relateaza The Independent online.

Un atac cu bomba comis luna trecuta de o atacatoare-sinucigasa in sudul tarii a relevat riscuri in domeniul securitatii la Soci - in apropierea republicilor din Caucazul de Nord, o regiune afectata de violente - in cursul JO, peste trei luni. Masurile intervin in contextul unor informatii despre incalcari generalizate ale drepturilor muncitorilor in cursul lucrarilor de la Soci, deversarea ilegala de gunoaie in zona si acuzatii potrivit carora jumatate din bugetul in valoare de aproximativ 37,5 miliarde de euro alocat organizarii evenimentului a fost pierdut prin coruptie si ineficienta.

Opt femei din Daghestan, o republica rusa care a devenit centrul violentelor insurgentilor, au declarat ca autoritatile le-au recoltat esantioane de saliva. Politia a refuzat sa comenteze. Asemenea esantioane de ADN pot fi utilizate pentru identificarea autoarelor unor eventuale atentate.

Potrivit MEDIAFAX, presedintele Vladimir Putin le-a cerut fortelor de securitate sa reprime islamistii radicali, subliniind in iulie ca "situatia in Caucazul de Nord este necesar sa fie tinuta sub control", in timp ce Doku Umarov, liderul insurgentilor, care a revendicat atentate cu bomba sangeroase la Moscova, pe un aeroport si la metrou, si-a indemnat adeptii sa foloseasca "forta maxima" pentru a opri JO.

Campania care a urmat a vizat inclusiv o miscare salafista, iar scoli religioase si organizatii de binefacere salafiste au fost inchise, numerosi salafisti fugind din zona, iar altii alaturandu-se insurgentei. Potrivit site-ului Nodul Caucazian, care monitorizeaza violentele comise de insurgenti, 43 de "vaduve negre", foarte temute, au comis atacuri in ultimii 13 ani in Rusia.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

De asemenea, serviciul rus de securitate FSB a anuntat luna trecuta ca se teme ca aproximativ 400 de rusi, originari in principal din Caucazul de Nord, lupta in Siria, iar unele dintre femei ar putea reveni acasa in perioada JO. Oficiali rusi au contactat 80 de tari pentru a identifica aceasta amenintare, dar si altele provenind din strainatate.

Pe de alta parte, valul de muncitori si voluntari de la Soci ar putea reprezenta alta amenintare la adresa JO. Multe dintre constructiile de la Soci au fost ridicate de straini, multi dintre ei aflati ilegal in Rusia. "Este dificil, realist vorbind, ca FSB sa fie capabil, in mod semnificativ, sa ii verifice nu doar cei 70.000 de membri ai personalului (inclusiv 25.000 de voluntari), ci si pe cei 3,85 de milioane de vizitatori asteptati", a declarat profesorul Mark Galeotti de la Universitatea New York, un expert in domeniul serviciilor ruse de securitate.

Citeste si:
George Tănase și Ionuț Rusu, în stare de șoc la America Express....
George Tănase și Ionuț Rusu,...

In cadrul masurilor de securitate de la Soci, FSB va monitoriza, probabil, toate comunicatiile telefonice si pe Internet din oras in timpul evenimentului, au dezvaluit experti rusi in domeniul securitatii. Orasul va fi impartit in pana la sapte zone de securitate, iar traficul va fi extrem de monitorizat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.