Un numar de 13 echipaje din tara participa, la sfarsitul acestei saptamani, la etapa a doua a Campionatului National de Atelaje pentru doi si patru cai, gazduita de Herghelia Beclean, unde se intrec in probe de dresaj, maraton si obstacole.

Prima proba a Campionatului National de Atelaje pentru doi si patru cai, care se deafasoara la Beclean, a fost cea de dresaj, urmata de cea de maraton care a avut loc sambata, pe o distanta de 15,7 kilometri, fiind impartita in trei faze.

"La Beclean, Campionatul National de Atelaje se organizeaza pentru a saptea oara. In concurs s-au inscris 13 echipaje, dintre care unul e cu un cal. Cu patru cai am mai avut, dar e prima oara cand avem un echipaj cu un cal, condus de o domnisoara, Paula Nistor, de 16 ani. Tatal ei, domnul Nistor, conduce un atelaj cu doi cai. Atelajele sunt foarte bine pregatite. Avem emotii si spre noi, pentru Herghelia Beclean. Driverul Imre Zoltan, pe care l-am avut, nu mai este printre noi. A decedat in 3 februarie anul acesta. Avem un tanar, Florin Burca, care concureaza si in care ne punem mari sperante. A preluat echipajul condus de Imre Zoltan si merge bine", a declarat Traian Lapuste, directorul Hergheliei Beclean, scrie MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, 90 la suta dintre caii din competitie sunt lipitani, dar in concurs s-a inscris si un echipaj de la Arad, cu cai din rasa Nonius.

"De data aceasta nu avem echipaje din strainatate, dar sunt doua din Bihor, Harghita, Covasna, Arad, echipaje care participa in mod obisnuit la acest concurs. E un sport destul de scump, exclusivist. Doua trasuri, cea de maraton si cea de dresaj, obligatorii pentru acest gen de competitie, inseamna 15.000 de euro fiecare. Echipajul mai are nevoie de doi cai. Fiecare costa minimum 10.000 de euro. Harnasamentele costa, de asemenea, 2.000-3.000 de euro. Proprietarul mai trebuie sa plateasca driverul principal, secundul, cam 1.500 de euro, furajarea, omul de la intretinere. Deci se aduna", a declarat Lapuste.

La randul sau, dr. Kelemen Atilla, vicepresedinte al Federatiei Ecvestre Romane si membru al juriului, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca la Beclean are loc ultimul concurs inainte de campionatele mondiale.

Citeste si:
Mai poate fi oprită FCSB? Situație fără precedent în noul format al...
Mai poate fi oprită FCSB?...

"Concursul de aici, de la Beclean, este ultimul inaintea campionatelor mondiale din anul acesta. In alcatuirea echipei nationale vor conta mult rezultatele acestui concurs. Bineinteles ca aceasta miza sporita se simte si la psihicul concurentilor. Aici sunt cei mai buni atelajisti din tara, fiindca e o mandrie sa ajungi in nationala Romaniei la un campionat mondial, deci cele mai bune atelaje sunt toate la acest concurs. Sper ca o sa castige cei mai buni si o sa alcatuiasca o echipa competitiva si la campionatele mondiale din acest an, care vor fi in Slovacia", a spus dr. Kelemen Atilla.

Potrivit sursei citate, acesta este cel mai bine cotat sport ecvestru din tara la ora actuala.

"La ultimele doua campionate mondiale, Romania a intrat in clubul select al primelor zece natiuni in acest sport, lucru care este nu numai o mare bucurie pentru noi, dar ne si obliga la niste rezultate. Speram ca si anul acesta putem sa facem o figura frumoasa la campionate mondiale. Acum cativa ani, in Elvetia, Romania a fost la campionatele europene medaliata cu bronz, deci am reusit sa invingem foarte multe echipe cu traditii in acest sport, deci rezultatele ne obliga", a spus dr. Kelemen Attila.

Citeste si:
Ginecolog trimis în judecată pentru vătămare, la 5 ani de la...
Ginecolog trimis în judecată...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.