Sport 11 Iunie 2013 11:27
Anchetatorii au descins, marti dimineata, la Clubul Sportiv Jiul Petrosani, unde au facut perchezitii in biroul finantatorului echipei de fotbal, Alin Simota, in prezenta acestuia.

[UPDATE] Alin Simota era liderul unei grupari care santaja oameni de afaceri din Hunedoara, la cererea lui fiind executate acte de violenta si rapiri de persoane, pentru ca acestea sa divulge adresele celor de la care avea de recuperat bani, printre victime fiind si un candidat la functia de consilier local.

Potrivit MEDIAFAX, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Alba-Iulia au destructurat o grupare infractionala organizata deosebit de violenta, constituita din opt persoane, care a actionat in principal in judetul Hunedoara si ar fi santajat oameni de afaceri locali.

Gruparea infractionala era organizata pe paliere de comanda si executie, fiind suspectata de acte de violenta, santaj, camatarie si inselaciune, se arata intr-un comunicat de presa al DIICOT.

Din probele aflate la dosar rezulta ca liderul gruparii era Alin Simota, care transmitea ordinele catre inculpatul Constantin Cristian Litera, iar acesta asigura punerea lor in executare.

"La solicitarea lui Simota Alin, au fost executate mai multe acte de violenta la comanda, rapiri si santaje asupra unor persoane, cu scopul de a fi divulgate adresele unde se afla datornici de la care acesta avea de recuperat sume de bani sau pentru ca acestia sa-si retraga memoriile si plangerile formulate catre diverse institutii", au precizat procurorii DIICOT.

Anchetatorii au mai stabilit ca un candidat la functia de consilier local a fost agresat la solicitarea lui Alin Simota, pentru ca s-a opus unor cereri si proiecte de lucrari solicitate de firmele pe care acesta le administra.

Procurorii si politistii au facut, marti, sapte perchezitii la mai multe adrese din judetul Hunedoara. Opt invinuiti si alte 11 persoane vor fi audiati la sediul DIICOT.

Citeste si:
Frații Tate, trimiși în judecată de DIICOT. Sunt acuzați de viol,...
Frații Tate, trimiși în...


Ancheta in acest caz este coordonata de procurorii DIICOT Alba.

Potrivit MEDIAFAX, la ora transmiterii acestei stiri, anchetatorii perchezitioneaza biroul omului de afaceri Alin Simota de la baza sportiva din municipiul Petrosani, perchezitiile avand loc in prezenta acestuia, care a fost adus de la locuinta sa la baza sportiva.

Alin Simota este consilier local PNL la Petrosani, iar in mandatul 2008-2012 a fost consilier judetean la Hunedoara.

Simota, care este unul dintre cei mai cunoscuti oameni de afaceri din judet, a dezvoltat afaceri atat in domeniul constructiilor, cat si in domeniul energetic, castigand mai multe licitatii organizate de Consiliul Judetean, in perioada in care a fost consilier judetean.

De asemenea, Simota este finantatorul echipei de fotbal Jiul Petrosani, care in pauza competitionala de iarna a fost retrasa din Liga a treia din cauza datoriilor. Totodata, echipa a doua a clubului, care evolua in liga a patra de fotbal, nu a mai fost programata la meciuri incepand cu luna aprilie.

Citeste si:
Percheziții la Institutul Marius Nasta din București: suspiciuni de...
Percheziții la Institutul...

Alin Simota, care a controlat de-a lungul timpului mai multe societati comerciale, unele dintre ele intrand in insolventa, s-a aflat de mai multe ori in atentia anchetatorilor pentru evaziune fiscala, stopaj la sursa si emitere de file cec fara acoperire.

In declaratia de interese din 31 iulie 2012, Alin Simota a scris ca este presedintele filialei Petrosani a PNL si vicepresedintele Biroului Permanent Teritorial Hunedoara al PNL.

El a mai notat in document ca este asociat unic si director la SC Simar Comimpex SRL Petrosani si asiociat la societatile Exchange Invest SRL Petrosani si Europaphone SRL Petrosani.

In ianuarie 2010, una dintre societatile lui Simota, Simar, si-a adjudecat o licitatie de reabilitare a unei entitati medicale, oferind - potrivit anuntului de atribuire - un pret aproape de jumatatea valorii estimate. Astfel, daca valoarea initiala a proiectului de reabilitare si modernizare a Spitalului Judetean de Urgenta Deva fusese estimata la 4.136.952,10 lei fara TVA, Simar a devenit castigatoare cu pretul de 2.592.261 lei fara TVA.

Citeste si:
5 aspecte de care să ții cont când alegi cadoul pentru colegul de...
5 aspecte de care să ții cont...

Cateva luni mai tarziu, mai exact in iunie 2010, Simar a beneficiat de o suplimentare, in baza unui alt contract de la CJ Hunedoara, pentru "lucrari suplimentare" la aceeasi cladire a Spitalului Judetean. De data aceasta, valoarea a fost de 258.563 lei fara TVA.

Tot in anul 2010, o alta firma, Atomis, care avea sediul declarat la aceeasi adresa cu Simar, a ofertat si castigat o alta licitatie organizata de CJ Hunedoara, care avea ca obiect reabilitarea bazei sportive "Michael Klein" din municipiul Hunedoara. Valoarea initiala a fost de 520.000 de lei, iar in urma cu cateva luni si acest proiect a fost suplimentat in baza actelor aditionale cu 184.000 de lei, fara TVA.

Cunoscute ca fiind societatile lui Alin Simota, Simar si Atomis au avut de-a lungul anilor contracte si cu Termoelectrica, dar si cu firmele de gospodarire locala din localitatile Vaii Jiului, in cadrul unor proiecte care prevedeau extinderea retelelor electrice sau a celor de gaz.

Citeste si:
Alin Simota, retinut intr-un dosar de evaziune fiscala
Alin Simota, retinut in...

Astfel, Simar a reusit sa obtina, in 2007, inainte ca Simota sa ajunga consilier judetean, dar fiind membru PNL, licitatia pentru constructia unei gradinite in Petrosani, localitate condusa de democrat-liberalul Tiberiu Iacob Ridzi. Pretul cu care Simar si-a adjudecat lucrarea a fost de 1.520.683,64 lei, din care in conturile firmei au intrat, pana la inceputul anului trecut, aproximativ 1.230.000 lei. Constructorul a reusit intre timp sa majoreze valoarea intregii investitii undeva la 2.460.000 lei cu TVA, majorare pe care oficialii de la Petrosani o justificau tot prin lucrari suplimentare. Dupa trei ani de la licitatie, gradinita nu este finalizata.

Aceeasi firma, Simar, a executat lucrari si pentru Primaria hunedoreana Uricani, condusa de social-democratul Danut Buhaescu, pentru reparatii si modernizari la unitatea medico-sociala. Contractul a fost semnat in 2008, iar un control al Curtii de Conturi efectuat in 2010 la Primaria Uricani a aratat ca administratia locala trebuie sa recupereze peste 20.000 de lei, dupa ce a achitat, catre Simar, lucrari la suprapret.

Firma a cerut, iar Primaria Uricani a platit, doar pentru manopera, cu circa 4.000 de lei/bucata mai mult. In devizul de oferta "Montaj utilaj incalzire" s-a convenit un pret al manoperei de 14.910 lei/bucata pentru cazan de apa fierbinte. Situatiile de plata aferente lunilor martie si aprilie 2009 intocmite de Simar si acceptate la plata de Primaria Uricani releva insa faptul ca pentru decontarea lucrarilor mentionate s-a utilizat un pret al manoperei de 19.140 lei/bucata, adica cu 4.230 lei mai mult decat era stipulat in deviz. Majorarea nejustificata a deconturilor pentru lucrare a condus, potrivit inspectorilor Curtii de Conturi, la producerea de "cheltuieli nejustificate" in suma estimata de 22.157,68 lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.