Social 15 Iunie 2018 13:38 de Clara Vacaru
Ti-ai cumparat un smartphone nou pentru ca celalalt ti se parea demodat? Iti place sa te bucuri de avantajele tehnologiei si sa tii pasul cu schimbarea? Atunci urmatoarea intrebare este daca stai la curte si daca da, care este modalitatea de incalzire a casei tale.

Afla ca centrala electrica, pe gaz sau lemne este inlocuita cu succes de tot mai cunoscutele pompe de caldura. Ce sunt acestea, afla din randurile de mai jos.

Caldura inepuizabila a pamantului, sursa de caldura a casei tale

Mai tii minte cum era pe vremea internetului dial-up, atunci cand te conectai cu ajutorului cablului de telefon si a modemului? Stateai conectat in jur de 20 - 30 de minute si ti se parea un vis frumos sa ai acces nelimitat la internet. Lucrurile acestea se intamplau prin anii 1993 - 1995.
Astazi se implementeaza cu pasi timizi in Romania pompele de caldura. Cel mai probabil peste 20 de ani vom sti cu totii despre ele. De altfel, peste granite, pompele de caldura sunt instalate cu succes in foarte multe gospodarii, lucru datorat si promovarii lor de catre guverne pentru un mediu mai putin poluat.
Pompele de caldura sol-apa, cunoscute si sub denumirea de pompe de caldura geotermale, folosesc caldura de la razele soarelui stocata in pamant.

Fara combustibili fosili, doar energie geotermala

Asadar, sistemul pompelor de caldura functioneaza pe baza energiei de la soare depozitata in pamant, numita energia geotermala. Nu este nevoie de metode suplimentare pentru incalzirea casei. Indiferent de numarul de metri patrati sau de etajele existente, incalzirea casei se va face exclusiv prin intermediul pompei de caldura.
Este important ca intreg sistemul sa fie bine dimensionat, astfel ca decizia de a lucra cu o firma sau alta pentru executia sistemului trebuie sa aiba in spate o recomandare.

Ce implica sistemul pompelor de caldura?

Sistemul pompelor de caldura implica realizarea forajelor care pot fi verticale sau sonde care au colector orizontal, pompa de caldura din camera tehnica si instalatia de incalzire a casei (calorifere, incalzire prin pardoseala).

Citeste si:
Ajutoare pentru încălzire și birocrație. Satul din România în care...
Ajutoare pentru încălzire și...

Realizarea forajelor verticale, de 70 - 140 de metri, face ca instalarea pompelor de caldura sa insemne un cost considerabil, mai precis o investitie financiara.
Dat fiind sursa folosita de pompele sol-apa si anume caldura pamantului, facturile tale vor fi mult scazute, altfel spus si investitia este amortizata in cativa ani.
Pompele de caldura au durata mare de viata, de 50 de ani si nu necesita revizii, procese de intretinere sau curatare, in plus nu exista pericol de explozie.

Noul trend este exploatarea noilor surse de energie regenerabile, care nu au fost folosite. Prin urmare, energia geotermala aflata la dispozitia tuturor poate fi folosita cu ajutorul pompelor de caldura.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.