Social 14 Iunie 2018 11:57
Senatorul Florian Bodog, fost ministru al Sanatatii, a afirmat marti ca medicii nu mai au curaj sa prescrie medicamente pentru pacienti din cauza faptului ca au fost "pusi la zid de foarte multe ori".

"Esenta faptului ca protocoalele nu sunt folosite la capacitatea lor (...) sta in faptul ca au existat atatea experiente neplacute, am lovit foarte mult in medici. (...) Vedeti absolut toate bilanturile astea ale institutiilor cu trei litere. Doamna Kovesi a spus ca cea mai mare coruptie in Romania e la medici. Vi se pare normal? (...) Cum ne asteptam ca medicii sa aiba curaj sa prescrie medicamente de sute de mii de euro, in conditiile in care nu au nicio garantie ca ceea ce prescriu, conform protocolului, nu va fi la un moment dat anchetat", a declarat Bodog, la masa rotunda "Imunoterapia oncologica. Accesul la tratamente inovatoare in Romania, in prezent si in perspectiva".

Potrivit lui Bodog, in niciun stat european medicii nu au fost pusi la zid atat de mult ca in Romania.

"Nu vreau sa spun ca e vina DNA sau ca e vina unei persoane din DNA ca nu se prescriu medicamente, insa faptul ca s-a dat atat de mult in medici, faptul ca (...) aceasta categorie profesionala a fost pusa la zid de foarte multe ori (...) este un lucru care nu s-a intamplat in niciun stat european", a spus Bodog, potrivit Agerpres.

El a precizat ca protocoalele pentru prescrierea de medicamente au fost facute de specialisti.

"A fost un proces cu 70 de oncologi, care au fost achitati, poate au prins mai mult curaj acum. Insa protocoalele sunt destul de clare, ele au fost facute de specialisti. Nu sunt facute de functionari din Ministerul Sanatatii, n-au fost facute nici de mine, nu sunt facute nici de doamna Pintea, sunt facute de specialisti care sunt oncologi. (...) Daca vrem sa aducem medicamente noi in Romania, atunci trebuie sa vedem cum sunt folosite aceste medicamente si in Uniunea Europeana si sa ne asumam aceste reguli de prescriere", a mentionat Bodog.

La randul sau, Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, a spus ca lucrurile trebuie grabite la MS.

"Nu e bine ca pacientilor sa le vindem iluzii. (...) Nici in ziua de astazi nu au acces la unele tratamente care au fost publicate inca din luna martie. Nu acuzam pe nimeni, decat cerem, in mod imperativ, sa armonizam cumva aceste decizii la nivel de Ministerul Sanatatii pentru ca pacientul, intr-adevar, sa aiba acces la aceste terapii care ii pot salva viata. (...) Un pic trebuie grabite lucrurile, deoarece aceasta latenta face victime in continuare", a aratat Irimia.

Citeste si:
Despre Cloud PACS: cum pot utiliza medicii această tehnologie în...
Despre Cloud PACS: cum pot...

Totodata, Dan Octavian Alexandrescu, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a declarat ca medicii pot sa prescrie medicamente.

"In spiritul debirocratizarii, Ministerul Sanatatii a desfiintat acele comisii de la nivelul caselor de asigurari, deci medicii pot prescrie aceste medicamente. Daca refuza sa le scrie si nu vor sa-si asume, e alt aspect. Dar a arunca in curtea ministerului faptul ca, din cauza lipsei protocoalelor, se intarzie prescrierea nu e tocmai (...) in regula", a precizat el.

Autoritati din domeniul sanatatii, medici, reprezentanti ai asociatiilor de pacienti si ai industriei farmaceutice au participat marti la masa rotunda 'Imunoterapia oncologica. Accesul la tratamente inovatoare in Romania, in prezent si in perspectiva', organizata la Palatul Parlamentului de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer si Comisia pentru sanatate publica din Senat, in parteneriat cu Centrul pentru Inovatie in Medicina si Asociatia Pacientul 2.0.

Citeste si:
Florian Bodog, fostul ministru al Sănătății, atacă dur Guvernul
Fostul ministru al Sănătății...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.