Social 11 Iunie 2018 13:34 de Clara Vacaru
Daca te-ai hotarat sa te muti la casa si ai inceput de ceva timp vanatoarea de locuinte, trebuie sa ai in vedere cateva aspecte atunci cand te tenteaza ofertele de vanzare de case vechi, peste care timpul si-a pus amprenta.

La fel de importante sunt si intrebarile pe care urmeaza sa i le adresezi proprietarului sau agentului imobiliar, dar si detaliile la care trebuie sa fii foarte atent atunci cand mergi la vizionare. Asa ca am pregatit pentru tine un set de informatii utile, ca sa alegi cea mai apropiata varianta de idealurile tale cand vine vorba de locul pe care urmeaza sa il numesti „acasa”. Iata la ce trebuie sa fii atent atunci cand vrei sa cumperi o casa veche.

Uita-te la pereti

Nu e intotdeauna valabil, dar peretii proaspat zugraviti ar putea ascunde probleme grave cu mucegaiul, cu care mai mult ca sigur nu vrei sa te confrunti. Fii atent la mirosul din camera, pentru ca, de cele mai multe ori, acesta nu poate fi acoperit de cel de lavabil, iar daca simti un iz inecacios, e posibil ca sub stratul de var sa se ascunda igrasia.

Intereseaza-te de instalatia de canalizare

Acesta este un aspect foarte important, pentru ca daca locuinta este prevazuta cu o fosa septica in loc sa fie racordata la sistemul de canalizare public, trebuie sa te asiguri ca aceasta nu are nicio defectiune. Imagineaza-ti cum va fi sa chemi saptamanal vidanja sau sa fii nevoit sa decopertezi toata lucrarea si sa refaci complet fosa.

Afla ce modificari majore au fost aduse constructiei

De-a lungul timpului, fostii proprietari ar fi putut face modificari in ceea ce priveste structura peretilor. Poate au vrut sa mareasca suprafata unei camere, poate etajul a fost ridicat la cativa ani dupa constructia propriu-zisa a casei ori intreaga locuinta a fost extinsa. Toate acestea ar putea periclita serios siguranta celor care stau in casa respectiva, prin subrezirea structurii de rezistenta a imobilului. Intreaba proprietarii ce iti pot spune despre istoricul casei.

Fii atent la podul si beciul casei

Daca ai posibilitatea, mergi sa vizionezi locuinta pe care ai pus ochii intr-o zi ploioasa si cere sa vezi subsolul si podul casei. Este cea mai buna ocazie pentru a observa daca te vei confrunta cu infiltratii sau chiar inundatii in beci.

Documenteaza-te despre cartier

Nu doar locuinta propriu-zisa va fi importanta pentru o sedere cat mai placuta, ci si cei din vecinatatea curtii. E important sa observi stilul de viata al vecinilor, orele sau ocaziile cu care acestia prefera sa lucreze in aer liber sau sa faca o petrecere de pomina. De asemenea, trebuie sa afli care este istoricul zonei, ca sa stii daca te poti astepta la inundatii sau alunecari de teren. Stai de vorba cu vecinii si afla toate aceste detalii.

Verifica actele casei

Uita-te cu atentie pe cadastrul casei si pe extrasul de carte funciara pentru a te asigura ca nu vei avea probleme de ordin juridic cu respectiva constructie. Cere ajutorul unui notar sau al unui avocat pentru a verifica actele casei. Ia totusi in calcul ca achizitia pe care o faci acum este una pe termen lung.

Fa-ti un drum si in weekend, pentru a lua pulsul corect al zonei, dar si in timpul saptamanii. Tinand cont de sfaturile de mai sus, iti va fi mult mai usor sa alegi o locuinta pe gustul tau si care vine fara probleme la pachet. Mult succes in a o gasi pe cea mai potrivita pentru tine!


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.