Social 21 Mai 2018 12:19 de Clara Vacaru
Informatiile legate de suspendarea platilor la Pilonul II de pensii au fost doar scenarii de discutii publicate din greseala, iar autoritatile dau asigurari ca nu se va intampla asa ceva de la 1 iulie, a declarat, luni, Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).

"Noi facem tot felul de evaluari, scenarii, analize interne. De aici, cineva, eu fiind plecat in SUA, auzind ca se discuta astfel de scenarii, a trecut acolo. Deci tot randul este o analiza interna, nu avem nici macar un proiect cu asa ceva. Au fost (informatii extrase - n.r.) din scenarii si s-a trecut eronat acel rand cu pilonul II. Si, ca sa fie si mai clar, nu era nici vorba de suspendare. A fost o eroare pe care ne-o asumam si vom vedea cine a introdus-o si ne-o asumam ca s-a introdus. Mai sunt vreo doua erori acolo, introduse tot din scenarii, analize si evaluari. Intregul post legat de Pilonul II este o eroare", a explicat Ghizdeanu.

Potrivit acestuia, institutia pe care o reprezinta nu a inaintat, oficial, nicio propunere pe aceasta tema. "Nu stim daca vom mai veni cu o propunere sau nu, o sa vedem", a aratat seful CNP.

Totodata, intrebat daca CNP mai continua analiza pe aceasta tema, el a raspuns initial negativ, apoi a adaugat ca totusi evaluarea continua: "Nu, nu mai continuam. Deci a fost o eroare, da? Nu exista niciun proiect finalizat, astfel incat sa iasa din CNP un document. Evaluarile continua, dar nu va putem spune un termen precis cand vom putea fi gata cu o nota, un document, o propunere, ceva, nu va pot spune cu exactitate cand".

De asemenea, intrebat ce crede, din punct de vedere personal, ca ce ar trebui sa se intample de la 1 iulie cu Pilonul II, el a raspuns: "De ce ma intrebati asa ceva, daca nu exista o asemenea discutie despre o suspendare?".

In final, intrebat, totodata, daca poate da asigurari romanilor ca platile la Pilonul II nu vor fi suspendate, Ghizdeanu a precizat: "Da, pot sa asigur oamenii ca nu a iesit nicio lucrare din CNP, deci prin urmare nu exista niciun proiect de la CNP. De cealalta parte, doamna ministru v-a spus ca nu exista asa ceva. Prin urmare, asiguram ca nu exista o astfel de varianta".

Contributiile la Pilonul II ar urma sa fie suspendate in perioada 1 iulie - 31 decembrie 2018

Pe site-ul Ministerului pentru Relatia cu Parlamentul a fost publicat Programul legislativ 2018 care anunta existenta unui proiect de lege potrivit caruia contributiile la Pilonul II ar urma sa fie suspendate in perioada 1 iulie - 31 decembrie 2018.
Citeste si:
Contribuția la Pilonul II de pensii va crește. Ce se schimbă pentru...
Contribuția la Pilonul II de...

Duminica seara, intr-o emisiune televizata, Olguta Vasilescu, ministrul Muncii, a aratat ca aceasta a fost o propunere a CNP, cu care Guvernul nu este de acord.

Reactia mediului de afaceri nu a intarziat insa, duminica seara, mai multe organizatii importante din mediul de afaceri solicitand mentinerea legislatiei si arhitecturii actuale a Pilonului II de pensii, fara alte modificari, intr-un document intitulat "Apel pentru pastrarea arhitecturii sistemului de pensii private din Romania".

Luni dimineata, organizatia Romanian Business Leaders (RBL) a solicitat, la randul sau, cresterea la 6% a contributiilor pe Pilonul II aratand ca 7 milioane de angajati romani au astazi cu 12,9% mai putini bani in conturile lor de pensii din cauza nerespectarii calendarului de majorare a contributiilor.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.