Social 3 Mai 2018 17:47
Riscul de infarct este mai mic la finlandezii care viziteaza frecvent sauna decat la cei care aleg mai rar acest mod de relaxare, arata un studiu publicat miercuri si citat de AFP.

Persoanele care fac sauna de patru - sapte ori pe saptamana sunt cu 61% mai putin predispuse sa faca un atac de cord decat cei care viziteaza sauna doar o data pe saptamana, sustine aceasta cercetare publicata in jurnalul american Neurology.

Pentru cei care frecventeaza sauna de doua sau de trei ori pe saptamana, scaderea riscului de infarct este mai putin puternica, de 14%.

Realizat pe datele colectate de la 1.600 de finlandezi cu varsta cuprinsa intre 53 si 74 de ani pe o perioada medie de 15 ani, studiul este primul care stabileste in mod direct o corelatie intre mersul la sauna si atacurile de cord.

Chiar si luand in considerare factori terti, cum ar fi colesterolul, fumatul sau diabetul, concluziile studiului raman neschimbate, sustin cercetatorii, scrie Agerpres.

Aceste rezultate "sugereaza ca sauna, pe care oamenii o practica pentru relaxare sau placere, are efecte benefice asupra sanatatii vasculare", a indicat Setor Kunutsor, de la Universitatea din Bristol.

"Saunele par sa reduca tensiunea arteriala, ceea ce poate fi la originea efectului pozitiv asupra riscurilor de atac", a adaugat el.

Utilizarea saunei este extrem de populara in Finlanda - majoritatea locuitorilor avand instalata una la domiciliu.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.