Colesterolul marit (hipercolesterolemia) este un factor de risc cardiovascular si poate afecta toate grupele de varsta. Instalarea acestuia poate fi prevenita printr-o alimentatie sanatoasa si un stil de viata activ care include exercitii fizice. Chiar si bauturile, inclusiv cele slab alcoolizate, pot contribui la mentinerea unui stil de viata sanatos. In aceasta categorie se incadreaza si berea, care atunci cand este consumata cu moderatie (330 ml/zi/femei si 660 ml/zi/barbati) poate creste nivelul colesterolului bun, avand in acelasi timp capacitatea de a reduce colesterolul de tip LDL, cel rau.

Aceasta bautura poate completa o dieta alimentara diversificata, datorita mineralelor, vitaminelor si fibrelor pe care le contine si care provin din ingredientele sale naturale.

Imbunatatirea tranzitului intestinal este unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale fibrelor, insa un beneficiu la fel de important pentru organism este si cresterea concentratiei de lipoproteine cu densitate inalta, cunoscute sub denumirea de colesterol HDL sau colesterol „bun”.

Berea are un continut de fibre alimentare situat intre 1,87-2,02 g/l. Acestea sunt fibre solubile si se datoreaza orzului, unul dintre ingredientele berii. Responsabili pentru reducerea colesterolului din sange sunt beta-glucanii din orz care se gasesc adesea in bere, nivelurile variind in functie de procesul de fabricare a berii.

Berea, un posibil aliat in lupta cu colesterolul

Potrivit unui comunicat remis 9am, consumul moderat de bere, 660 ml de bere pe zi in cazul barbatilor, poate creste concentratia de colesterol bun, HDL, cu aproximativ 8%. Atunci cand berea este consumata cu moderatie, concentratiile de HDL din sange pot creste si se formeaza acizi biliari care mentin colesterolul solubil si previn formarea calculilor biliari.

„Berea are 0% colesterol, iar alaturi de o dieta variata si atunci cand este consumata in cantitati moderate, poate chiar scadea riscul de boli cardiovasculare, asociate in mod direct cu un nivel crescut al colesterolului LDL, cel rau. Mai mult, ingredintele naturale din bere pot aduce un continut de fibre solubile care ajuta la cresterea nivelului de colesterol bun (HDL). In principiu, este nevoie de un aport de 10-13 g de fibre la fiecare 1.000 kcal, fiind indicat si un consum ridicat de lichide pentru completarea cu succes a beneficiilor acestora”
, spune dr. Corina Zugravu, Presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.