Meteorologii prognozeaza pentru urmatoarele doua saptamani (23 aprilie - 6 mai) o vreme in general calda, cu valori mult mai ridicate decat cele climatologic specifice, releva prognoza de specialitate, publicata de Administratia Nationala de Meteorologie.

In Banat, majoritatea zilelor din intervalul de referinta, in special pana in data de 2 mai, va fi caracterizata de o vreme cu mult mai calda decat normal in aceasta perioada din an, cu temperaturi maxime de 25 - 28 de grade, in medie regionala. Valori usor mai mici, dar mentinandu-se totusi peste mediile climatologice se vor inregistra in 24 si 27 aprilie si posibil in ultimele zile ale perioadei de prognoza, cand sunt estimate temperaturi diurne medii de 22 - 24 de grade. In privinta regimului termic nocturn, valorile se vor situa peste cele specifice perioadei, cu minime in general de 10 - 14 grade. Probabilitatea pentru ploi (de scurta durata, asociate in general instabilitatii atmosferice) va fi mai mare in data de 24 aprilie, in intervalele 26 - 27 aprilie si 2 - 6 mai, perioade cand vor fi posibile izolat si cantitati de apa mai insemnate.

In Crisana, in cea mai mare parte a intervalului de prognoza, in special pana in data de 2 mai, regimul termic va fi caracterizat de valori mult mai ridicate decat cele climatologic specifice, cu maxime de 24 - 27 de grade, in medie regionala. Valori usor mai scazute, dar mentinandu-se totusi peste cele normale, se vor inregistra in 24 si 27 aprilie si posibil in ultimele zile ale perioadei de prognoza, cand sunt estimate temperaturi diurne medii de 22 - 24 de grade. In ceea ce priveste temperaturile minime, acestea se vor situa peste cele normale, urmand a se inregistra valori de 10 - 12 grade, in medie. Probabilitatea pentru ploi (de scurta durata, asociate in general instabilitatii atmosferice) va fi mai mare in intervalele 23 - 24 si 26 - 27 aprilie, dar si dupa data de 2 mai, perioade cand vor fi posibile si cantitati de apa mai insemnate.

Citeste si:
ANM anunță averse însemnate cantitativ, însoţite de descărcări...
Prognoza meteo - 21 mai. ANM...

In Transilvania, media valorilor termice diurne se va mentine, in cea mai mare parte a intervalului, cu mult peste cea climatologic specifica acestei perioade din an, cu valori in general de 23 - 26 de grade. Pentru zilele de 24 si 27 aprilie si posibil catre sfarsitul celor doua saptamani de prognoza sunt de asteptat temperaturi usor mai scazute, dar in continuare peste cele normale, maxime in medie de 20 - 22 de grade. Regimul termic nocturn, relativ constant de-a lungul perioadei de prognoza, va fi caracterizat de valori medii de 6 - 10 grade. In zilele de 24 si 27 aprilie si posibil dupa data de 2 mai, probabilitatea pentru averse de ploaie va fi relativ ridicata si nu sunt excluse cantitati de apa izolat mai insemnate. In restul intervalului ploi de scurta durata vor fi posibile pe spatii mici, in orele dupa-amiezilor.

In Maramures, majoritatea zilelor din intervalul de referinta va fi caracterizata de o vreme cu mult mai calda decat normal pentru perioada din an, cu temperaturi maxime de 23 - 26 de grade, in medie regionala. Valori mai coborate, dar mentinandu-se in general peste mediile climatologice, se vor inregistra in 24 si 27 aprilie si posibil in ultimele zile ale perioadei de prognoza, cand sunt estimate temperaturi diurne medii de 21 - 23 de grade. Estimarile indica un regim termic nocturn peste cel specific perioadei, cu minime in general de 9 - 11 grade. Probabilitatea pentru ploi (in general de scurta durata, asociate instabilitatii atmosferice) va fi mai mare in intervalele 23 - 24 si 26 - 27 aprilie, dar si dupa data 2 mai, perioade cand vor fi posibile si cantitati de apa mai insemnate.

Citeste si:
Val de aer polar în România. Temperaturile ar putea scădea până la...
Un val de aer polar lovește...

In Moldova, vremea deosebit de calda va predomina in cea mai mare parte a intervalului, astfel ca media temperaturilor maxime va fi de 23 - 27 de grade. Exceptie vor face zilele de 24 si 27 aprilie si posibil sfarsitul perioadei de prognoza cand se vor inregistra valori mai scazute, de 21 - 23 de grade, mediat regional, temperaturi care se mentin totusi peste cele climatologic specifice. Regimul termic nocturn se va situa, pe tot parcursul intervalului, peste cel normal in aceasta perioada din an, cu medii ale valorilor minime de 9 - 12 grade. Probabilitatea pentru ploi va fi in general redusa pe perioada celor doua saptamani. Averse cu caracter local se vor semnala in zilele de 24 si 27 aprilie, scrie Agerpres.

In Dobrogea, pe tot parcursul intervalului, valorile de temperatura nu vor avea variatii importante, mentinandu-se peste cele climatologic specifice, cu maxime diurne de 21 - 25 de grade, in medie regionala. Aceeasi tendinta este estimata si pentru regimul termic nocturn, caracterizat de valori medii de 10 - 14 grade. Probabilitatea pentru ploi va fi in general redusa pe perioada celor doua saptamani; ploi de scurta durata, pe spatii mici, se vor semnala in data de 24 aprilie si in intervalul 4 - 6 mai.

Citeste si:
Vremea la extreme în următoarea perioadă. Prognoza meteo ANM pentru...
Vremea la extreme în...

In Muntenia, pe intreaga perioada a celor doua saptamani de prognoza, regimul termic va fi caracterizat de valori peste cele normale la sfarsit de aprilie si inceput de luna mai. Temperaturile maxime vor fi in medie de 24 - 27 grade, dar vor fi si zile, in special in perioada 24 aprilie - 2 mai, in care vor fi posibile valori chiar mai ridicate, spre medii in jurul a 29 - 30 de grade la campie. In aceeasi tendinta vor evolua si minimele nocturne ce se vor situa peste mediile multianuale, valori in marea lor majoritate in ecartul 9 - 12 grade. In ansamblu, intervalul de referinta va avea o probabilitate redusa de ploaie. Averse cu caracter local vor fi in 24 aprilie, 27 aprilie si, posibil, la sfarsitul celor doua saptamani.

In Oltenia, majoritatea zilelor din intervalul de referinta vor fi caracterizate de o vreme mai calda decat normal pentru perioada din an, cu temperaturi maxime de 23 - 27 de grade, in medie regionala. Vor fi si zile, in special in perioada 24 aprilie - 2 mai, in care vor fi posibile valori chiar mai ridicate, spre medii in jurul a 29 de grade la campie. Estimarile indica un regim termic nocturn peste cel specific pentru sfarsitul lunii aprilie si inceputul de mai, cu minime in general de 10 - 13 grade. Probabilitatea pentru ploi locale (de scurta durata, asociate instabilitatii atmosferice) va fi mai mare in perioada 26 - 28 aprilie, dar si dupa data de 2 mai.

La munte, valorile de temperatura se vor mentine in cea mai mare parte a intervalului mai ridicate decat cele normale in aceasta perioada din an, cu variatii nesemnificative de o zi la alta; maximele diurne vor fi de 14 - 18 grade, iar minimele de 4 - 8 grade, temperaturi usor mai mici fiind posibile in zilele de 27 si 28 aprilie. Fata de aceste valori mediate pe intreaga zona montana, la altitudini mai mici, in general sub 1.400 de metri, sunt de asteptat temperaturi chiar mai ridicate, medii diurne in jurul a 20 de grade. Probabilitatea pentru averse de ploaie va fi mai ridicata in cursul dupa-amiezelor. In special in zilele de 24 si 27 aprilie si dupa data de 2 mai, ploile vor fi mai frecvente si local mai insemnate cantitativ.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.