In raul Mures a ajuns circa o tona de ulei dupa fisurarea bazinului unui transformator de la Termocentrala Iernut, apartinand SNGN Romgaz, care nu a anuntat incidentul.

Update 17:12- "Romgaz informeaza ca echipele sale, in colaborare cu autoritatile competente, au izolat sambata, 14 aprilie 2018, canalul de evacuare a apei uzate utilizata la centrala de la Iernut. La fata locului sunt efectuate in prezent lucrari de curatare a canalului de evacuare a apei uzate in raul Mures, pentru a fi inlaturate toate urmele de ulei, astfel incat sa fie prevenit orice pericol de scurgere accidentala de ulei rezidual", se arata intr-un comunicat.

"Zona este monitorizata impreuna cu echipele de la ISU Mures, Garda de Mediu Mures, Apele Romane si Agentia pentru Protectia Mediului Mures, pentru a preveni orice situatie care ar putea afecta sanatatea publica, flora sau fauna din raul Mures", precizeaza sursa citata.


"La Termocentrala Iernut s-a fisurat bazinul unui transformator de ulei si pe canalul de evacuare s-a infiltrat o cantitate relativ mare de ulei si a intrat in raul Mures. Conform procedurilor, am sistat evacuarea termocentralei si, din pacate, din cauza debitului mare al raului Mures, cam 180 metri cubi pe secunda, viteza de dispersie si de deplasare a fost foarte mare. In timp ce noi luam probele de la fata locului, pata de ulei a ajuns la Ludus. Ne-am speriat si noi ca e mai mare cantitatea, dar se pare ca e sub o tona.

Probabil cei de la termocentrala nu si-au dat nici ei seama, daca ar fi anuntat din timp, puteam face protectia cu aceste baraje absorbante pe canalul lor de evacuare, unde sectiunea e foarte mica si putem interveni foarte rapid. Am fi putut interveni mult mai eficient daca ar fi anuntat. Exista o procedura in care neanuntarea este contraventie. Noi am luat ca prima masura sistarea captarilor de apa din aval", a mentionat directorul Administratiei Bazinale de Apa Mures, Cristian Bratanovici, citat de hotnews.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.