Social 12 Martie 2018 10:33
Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) discuta, luni, o sesizare care vizeaza folosirea termenului ''penali'' de catre presedintele Klaus Iohannis si a celui de ''inculpati'' de catre procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Laura Codruta Kovesi.

Sesizarea a fost facuta de catre site-ul luju.ro (Lumea Justitiei), a declarat pentru AGERPRES presedintele CNCD, Asztalos Csaba.

Potrivit acestuia, sesizarea este analizata luni, de la ora 9,30, la sedinta CNCD fiind citate toate partile vizate de aceasta. "Nu au transmis daca vin sau nu vin. Dupa audieri pot sa informez mass-media", a spus presedintele CNCD.

Sesizarea a fost inregistrata la CNCD pe 19 februarie, potrivit site-ului Lumea Justitiei.

In petitie se face referire la conferinta de presa de la Palatul Cotroceni din 15 februarie, in care Iohannis a afirmat, printre altele, ca: "Niste penali fac o incercare disperata sa atace si sa discrediteze DNA", si la conferinta de presa de la sediul DNA din 14 februarie, in care Laura Codruta Kovesi a vorbit, printre altele, despre "inculpati care fac acuzatii nereale" si despre "un festival disperat al inculpatilor".

"Nu se poate accepta ca, preluandu-se si perpetuandu-se asemenea mesaje, sa ne adresam cu totii in societate cu apelative de 'penal', 'inculpat', 'infractor', 'puscarias', care in lumea civilizata - in principal in spatiul UE - sunt considerate forme de discriminare, care pot naste pana la reactii de ura si violenta", se arata in sesizarea publicata de luju.ro.

Orban, despre sesizari: Nu au absolut niciun fel de justificare

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat luni ca nu au niciun fel de justificare sesizarile la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii referitoare la presedintele Klaus Iohannis si la procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, pentru folosirea termenilor "penali" si "inculpati".
"Referitor la termenul de 'inculpati', asta este termenul pe care il are o persoana care este trimisa in judecata. In ceea ce priveste 'penal', conceptul in sine, care are probleme cu legea sau care a incalcat legea. Nu mi se pare ca e o forma de discriminare folosirea acestor apelative", a spus Ludovic Orban, la RFI.

El a afirmat ca in aceste situatii sesizarile nu au niciun fel de justificare, in schimb in cazul premierului Viorica Dancila era vorba de o discriminare fata de categoria persoanelor care sufera de autism.
"E vorba de Consiliul National de Combatere a Discriminarii. In ce sens se opereaza o discriminare prin folosirea acestor termeni? Daca in cazul primului-ministru PSD, Viorica Vasilica Dancila, chiar era o discriminare fata de o categorie, persoanele care sufera de autism, prin folosirea cu conotatii peiorative a termenului de autist, in aceste doua cazuri chiar nu au absolut niciun fel de justificare sesizarile", a adaugat Orban.

CNCD a stabilit ca 26 martie sa fie termenul de audiere in cazul sesizarii care ii vizeaza pe presedintele Klaus Iohannis si pe procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi.
Citeste si:
VIDEO Laura Codruţa Kovesi, întrebată dacă va candida la prezidenţiale
 VIDEO Laura Codruţa Kovesi,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.