Hidrologii au emis o atentionare cod galben de inundatii, inregistrandu-se scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri pe unele rauri din cateva bazine hidrografice, cu posibile depasiri ale cotelor de atentie, informeaza Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor.

Atentionarea vizeaza raurile din bazinele hidrografice: Viseu, Iza, Tur, Lapus (judetele Maramures si Satu Mare), Somesul Mare (judetul Bistrita Nasaud), Somesul Mic - bazin superior si afluenti bazin mijlociu (judetele Bihor si Cluj), Crisul Repede – bazin superior (judetele Cluj si Bihor), Crisul Negru – bazin superior si afluenti bazin mijlociu (judetul Bihor), Crisul Alb – bazin superior si afluenti bazin mijlociu (judetele Hunedoara si Arad), Aries – bazin superior si mijlociu (judetele Alba si Cluj), afluentii de dreapta ai Muresului aferenti sectorului aval S.H. Ocna Mures – amonte S.H. Brӑnisca (judetele Alba si Hunedoara), Bega - bazin superior (judetul Timis), Timis - bazin superior, afluenti bazin mijlociu amonte S.H. Lugoj si Poganis - bazin superior (judetele Caras Severin si Timis), Barzava – bazin superior si mijlociu, Nera – bazin superior, Cerna – afluenti bazin mijlociu (judetul Caras Severin), Jiu – afluentii din bazinul superior amonte S.H. Rovinari, Gilort – bazin superior (judetele Hunedoara si Gorj), Oltet – bazin superior (judetele Gorj si Valcea), Lotru si afluentii mici ai Oltului din judetele Valcea si Arges, raurile mici din bazinele superioare ale raurilor: Arges, Dambovita, Ialomita si Prahova (judetele Arges, Dambovita si Prahova).

Avertizarea este in vigoare pana duminica la ora 15.00.

Fenomenele se pot produce cu probabilitate si intensitate mai mare sambata, in intervalul 16:00 – 24:00 pe unele rauri mici din judetele: Bistrita-Nasaud, Cluj, Bihor, Alba, Gorj si Valcea, scrie digi24.ro.

De asemenea, pe toata durata weekendului este in vigoare o informare de intensificari ale vantului, precipitatii moderate cantitativ predominant sub forma de ploaie, ninsori viscolite la munte, precipitatii mixte in nord, nord-vest si centru.

Masuri speciale luate in contextul atentionarii hidrologice

"Pentru a veni in sprijinul autoritatilor administratiei publice locale si populatiei din localitatile aflate sub incidenta fenomenelor vizate, IGSU a dispus unitatilor subordonate monitorizarea zonelor de competenta si adoptarea masurilor pentru prevenirea si gestionarea situatiilor de urgenta ce pot aparea. Totodata, au fost verificate si pregatite mijloacele tehnice de interventie la inundatii, constand in motopompe de mare capacitate, barci si autospeciale de stingere cu echipamente pentru evacuarea apei. Echipe mixte formate din pompieri si reprezentanti ai autoritatilor locale vor asigura monitorizarea zonelor potential a fi afectate de inundatii, cu accent pe starea lucrarilor de aparare, evolutia debitelor si a nivelurilor cursurilor de apa", se arata intr-un comunicat, potrivit stirileprotv.ro.
Citeste si:
VIDEO Inundații la metroul în Paris, după ce a plouat torențial o oră
VIDEO Inundații la metroul și...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.