Gestionarea defectuoasa a nivelurilor glicemiei creste riscul de declin al functiei cognitive, conform unui nou studiu. Insa, cercetarea a relevat de asemenea ca o gestionare defectuoasa a nivelurilor glicemiei poate conduce la un declin al functiei cerebrale mai tarziu in viata indiferent daca persoana in cauza este diabetica sau nu, informeaza Press Association.

Studiul se bazeaza pe concluzii stiintifice anterioare care au indicat o asociere intre diabet si capacitatea cognitiva prin stabilirea unei conexiuni intre controlul glicemiei si un risc de manifestare a declinului cognitiv.

Oamenii de stiinta au evaluat functia cognitiva a persoanelor participante la cercetare utilizand Studiul longitudinal privind imbatranirea - o baza de date reprezentativa a persoanelor de peste 50 de ani din Marea Britanie - in care sunt stocate informatii privind starea de sanatate, bunastarea si circumstantele economice impartite pe mai multe ''valuri'' sau perioade de timp. Informatiile din aceasta baza de date sunt utilizate pentru a studia procesul de imbatranire, inclusiv speranta de viata si traiectoriile din domeniul sanatatii.

Nivelurile de hemoglobina glicata, monitorizate in cadrul studiului

Cercetatorii au evaluat functia cognitiva pe baza datelor prelevate din cadrul a doua astfel de etape din baza de date (din 2004 pana in 2005) si le-au reevaluat o data la doi ani pana la al saptelea ''val'' (din 2014 pana in 2015).

Circa 5.189 de barbati si femei cu varsta medie de 66 de ani au luat parte la acest studiu in cadrul caruia le-au fost monitorizate nivelurile de hemoglobina glicata (HbA1c), un indicator al nivelului de glicemie din sange.

Oamenii de stiinta au descoperit o asociere intre nivelurile ridicate de hemoglobina glicata si o rata mai mare de declin al memoriei, a functiei executive si a celei cognitive.

Concluzia s-a mentinut, dupa cum au subliniat cercetatorii, chiar si dupa ce au fost luati in calcul factori precum varsta, sexul, indicele de masa corporala, consumul de alcool si bolile cardiace.

Oamenii de stiinta au descoperit de asemenea ca un nivel ridicat de HbA1c a fost asociat in mod direct cu o rata mai mare de declin cognitiv, indiferent daca subiectii erau sau nu diabetici, scrie Agerpres.

Studiul a fost publicat in jurnalul Diabetologia si a fost efectuat de cercetatori de la Scoala de Sanatate Publica din cadrul Imperial College London si de la Institutul de cercetari clinice din cadrul Universitatii din Beijing.

Concluzii

''Studiul nostru ofera dovada care sustine asocierea diabetului cu declinul cognitiv ulterior. In plus, descoperirea demonstreaza o corelatie lineara intre nivelurile de HbA1c circulant si declinul cognitiv, indiferent de statutul diabetic'', a declarat cercetator Dr. Wuxiang Xie.
Citeste si:
Consumul a patru pahare de vin într-o săptămână, pot crește riscul...
STUDIU: Consumul a patru...

''Concluziile noastre sugereaza ca interventiile care intarzie aparitia diabetului, ca si strategiile de gestionare in vederea controlului glicemiei, ar putea diminua evolutia ulterioara a declinului cognitiv pe termen lung'', a mai spus Xie adaugand ca sunt necesare mai multe studii pentru a se afla efectele pe termen lung ale mentinerii glicemiei la niveluri optime asupra declinului cognitiv in cazul persoanelor diagnosticate cu diabet.

Dr. Emily Burns din cadrul Diabetes UK a declarat referitor la acest studiu ca exista ''cai pentru scaderea riscului de dezvoltare a diabetului de tip 2 si a deteriorarii cognitive, inclusiv a dementei''. Ea a mentionat in acest sens ''mentinerea unei greutati corporale optime, alimentatia sanatoasa si echilibrata, limitarea consumului de alcool, evitarea fumatului, efectuarea de exercitii fizice in mod regulat si verificarea tensiunii arteriale''.

Citeste si:
Cum se folosește glucometrul?
Cum se folosește glucometrul?

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.