Filmul "Banditul Whisky / The Whisky Bandit", de Nimród Antal, povestea adevarata a banditului plecat din Romania care a jefuit 27 de banci si oficii postale in Ungaria, strangand peste o jumatate de milion de dolari, are premiera in cinematografele romanesti vineri.

Attila Ambrus a fost un spargator de banci legendar in Ungaria anilor 1990.

Provenit din Ardeal, Ambrus a crescut in Romania comunista, iar lipsa de perspective l-a determinat sa fuga peste granita in cautarea unui viitor mai bun. Experientele definitorii ale vietii sale timpurii au fost marcate de cateva traumatisme, precum o casnicie distrusa, lipsa iubirii, dezamagiri, singuratatea continua si excluderea sociala. Devenit adult, multe dintre aceste probleme au continuat, numai ca totul se desfasoara acum in Ungaria.

Ambrus s-a confruntat in curand cu faptul ca nu conteaza decat daca ai bani. Iar el nu avea. El voia mai mult; el a vrut sa fie special si sa se distinga in cadrul comunitatii sale. Avea o inima mare; inca din copilarie, dorinta sa cea mai arzatoare a fost de a da, iar acest sentiment a ramas neschimbat in Ungaria. Insa, pentru a satisface aceasta dorinta, avea nevoie de bani, multi bani.

La sfarsitul anilor 80, Attila a fost cel mai temut spargator de banci din Europa. Fugit din Romania, a dat 30 de spargeri a dat in Ungaria fara sa fie prins, intr-un stil “original”: ducea flori casierelor, nu facea rau nimanui si mirosea constant a whisky. Explicatia sa: “normal sunt fricos dar daca beau doua trei pahare de whisky sunt curajos”, scrie stirileprotv.ro.

Prins de politisti, el a facut 10 de ani de inchisoare, fiind eliberat in anul 2012. In prezent, el se ocupa de olarit si nu mai are de-a face cu bancile, neavand cont si nici card.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.