Calatoriile au devenit o experienta tot mai accesibila pentru romanii care vor sa descopere tarile si culturile vecine, dar si pe cele dincolo de granitele continentului.

Aceasta este concluzia la care a ajuns echipa momondo.ro, dupa ce a analizat cautarile de zbor efectuate de catre acestia pentru 2016 si 2017 si le-a comparat cu planurile de calatorie pe care mai multi romani le au in 2018. Mai mult, studiul dezvaluie cum au evoluat costurile de zbor si perioada de concediu a romanilor in cei trei ani pentru cele mai cautate destinatii.

Vacante anuale in Europa latina: durata mai scurta de relaxare, dar la un pret mai mic

Mai multi calatori romani au ales destinatiile insorite din Europa pentru a-si petrece concediile, atat in 2016, cat si in 2017. Spania si Italia au inregistrat cele mai multe cautari de zbor in ultimii doi ani.

Romanii care au cautat sa calatoreasca in afara tarii in 2016 si 2017 s-au indreptat in principal catre Spania. Orasul catre care majoritatea calatorilor au cautat zboruri este Barcelona, cu plecare din cele mai mare aeroporturi din tara -- din Bucuresti, Cluj si Timisoara. Interesul romanilor pentru o vacanta in capitala catalana a inregistrat o crestere semnificativa in ultimii doi ani iar pentru 2018 cautarile de zbor cu plecare din Bucuresti au crescut cu 77%, comparativ cu 2017.

Planurile de vacanta pentru 2018 ale tot mai multor calatori romani includ in continuare Barcelona ca principala destinatie. Cu toate acestea, perioada petrecuta de acestia la destinatie este tot mai scurta. Romanii care au zburat din Bucuresti au stat in medie 9 zile in 2016, 8 zile in 2017 iar pentru 2018 si-au rezervat aproximativ o saptamana in Spania.

Top 5 cele mai populare destinatii (2016-2018) Crestere in cautarile de zbor catre orasul principal (2018, comparativ cu 2017)
Durata medie (zi) de sedere in tara respectiva (2016/ 2017/2018)

Costul mediu de zbor (EUR) in 2018, comparativ cu 2017
Barcelona, Spania +77% 9/8/7 zile 112 EUR (-27,2%)
Roma, Italia +97% 7/6/5 zile 70 EUR (-20,7%)
Bangkok, Thailanda +87% 14/13/12 zile 581 EUR (-6%)
Lisabona, Portugalia +134% 13/8/6 zile 131 EUR (-27%)
Paris, Franta +108% 6 zile 122 EUR (-20,2%)

Cand vine vorba de costurile de zbor pentru o vacanta in strainatate, datele momondo.ro arata o scadere destul de mare a preturilor pentru aceste destinatii in 2018. Zborurile catre Barcelona au inregistrat costuri tot mai mici in ultimii trei ani. Pentru o calatorie dus-intors la clasa Economy in 2016 romanii au platit in medie 171 de euro si in 2017 in medie 155 de euro. Pentru o deplasare cu avionul in 2018, calatorii platesc mult mai putin, in medie 112 euro de persoana. Cu toate acestea, Roma ramane cea mai ieftina destinatie din top pentru o calatorie din Bucuresti in 2018.

Potrivit unui comunicat remis 9am, romanii care calatoresc din urmatoarele cele mai mari aeroporturi din tara, din Cluj si Timisoara, se indreapta catre aceleasi destinatii. Zborurile catre Barcelona, Spania au fost cele mai cautate de catre calatorii romani din aceste doua orase in ultimii doi ani. In ceea ce priveste anul 2018, interesul lor in a-si petrece vacanta in acest loc este si mai mare: datele momondo.ro arata o crestere de +104% in cautarile de zbor cu plecare din Cluj si +33% pentru cele cu plecare din Timisoara catre Barcelona. Roma este, de asemenea, a doua cea mai dorita destinatie pentru relaxare in randul romanilor care zboara din Cluj si Timisoara.

Destinatii mai putin explorate - escapade in trend in 2018

Destinatiile de calatorie populare sunt invadate de turisti. Daca ajungi in Amsterdam, Paris, Berlin, s-ar putea sa fii foarte surprins nu de obiectivele turistice cat de cozi si preturi. Astfel ca mai multi calatori incep sa ia in considerare destinatii alternative. Tinand cont de asta, mai multi calatori decat pana acum vor alege destinatii care sunt asemanatoare cu orasele principale, dar mai putin aglomerate si mai putin costisitoare.

In loc sa urmeze traseul turistic catre Barcelona sau Roma de exemplu, calatorii vor pune ca destinatii urmatoare pe lista orase cu resurse culturale impresionante precum Marrakech si Madeira. Cu toate acestea, costurile de zbor catre capitale si catre alte orase mai mari sunt in continuare scazute, ceea ce face adesea ca majoritatea turistilor sa ramana acolo. Pentru a ajunge in locuri mai putin cunoscute in zona, turistii pot inchiria o masina sau se pot deplasa folosind transportul public.

Iata o lista cu cinci destinatii care pot deveni tot mai populare printre romani in 2018. Pentru aceasta analiza, specialistii au avut in vedere datele despre cautarile de zbor inregistrate intre 2016 si 2018.

Destinatii in trend
Cost mediu de zbor
Durata medie de sedere
Phuket, Thailanda 651 EUR 11 zile
Male, Maldive 592 EUR 10 zile
Marrakech, Maroc 150 EUR 6 zile
Madeira, Portugalia 215 EUR 7 zile
Istanbul, Turcia 117 EUR 6 zile

"Observam an de an o crestere a interesului romanilor de a descoperi sau de a-si continua experienta calatoriei cautand zboruri atat in Europa, cat si Asia si nu numai. Prezenta tot mai multor oferte de calatorie si reduceri din partea companiilor aeriene de pe piata face ca planificarea unei calatorii cu avionul sa fie un subiect accesibil si atat de familiar majoritatii. Dincolo de asta, remarcand acest trend in crestere, lucram la a crea noi instrumente care sa sustina si sa inspire oamenii sa exploreze drumuri nebatatorite. Servicii incluse in optiunile momondo precum Cauta Pretutindeni permit calatorilor sa acceseze preturi pentru destinatii alternative direct pe harta si sa inteleaga rapid unde altundeva pot merge in lume cu bugetul pe care il au in acel moment", a declarat Mircea Giurca.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.