Zeci de mii de romani s-au strans sambata seara in capitala Romaniei pentru a protesta impotriva guvernului de la Bucuresti si a controversatei sale reforme a justitiei, au relatat agentiile internationale de stiri, printre care DPA si AFP.

Modificarile legilor justitiei ar putea bloca activitatea Directiei Nationale Anticoruptie, institutie care a adus in fata justitiei inalte oficialitati politice din Romania, cum ar fi fostul prim-ministru Adrian Nastase, noteaza agentia de presa EFE, conform Agerpres.

Agentia DPA semnaleaza ca au avut loc incaierari intre protestatari si politie si aminteste ca, saptamana trecuta, un al doilea prim-ministru al tarii a demisionat in numai 13 luni din cauza disputelor pe tema coruptiei in cadrul PSD, partid aflat la guvernare.

Agentia de presa germana noteaza ca liderul PSD, Liviu Dragnea, nu poate deveni prim-ministru, din cauza unei condamnari anterioare pentru frauda electorala, insa, chiar si asa, “Dragnea insista sa traga sforile la guvern”, situatie soldata cu demisiile premierului Sorin Grindeanu, in iunie, si a lui Mihai Tudose, la inceputul saptamanii trecute. Agentia DPA mai aminteste ca Viorica Dancila, “un aliat apropiat al lui Dragnea”, a fost desemnata sa conduca noul guvern.

Peste 70.000 de romani au manifestat sambata la Bucuresti si in peste 10 mari orase din tara pentru a spune “nu coruptiei” si impotriva unei reforme controversate a justitiei pe care doreste sa o impuna majoritatea de stanga, relateaza si AFP, care consemneaza si opinii ale unor participanti la mitingul din Bucuresti.

AFP se refera si la raportul publicat joi de organismul anticoruptie al Consiliului Europei, GRECO, care mentiona ca “magistratii s-au asociat in mare parte miscarii de protest” suscitata de reforma sistemului de justitie.

In fine, AFP remarca faptul ca o incercare de modificare a Codului Penal a provocat iarna trecuta un val de contestatii de o amploare fara precedent de la caderea regimului comunist, la sfarsitul anului 1989, obligand guvernul de atunci sa faca un pas in spate.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.