Cursurile in mai multe scoli din localitati aflate in judetele in care este vreme rea au fost suspendate, a declarat ministrul Educatiei, Liviu Pop, joi, la videoconferinta cu prefectii, organizata la sediul MAI, la care a participat si premierul interimar Mihai Fifor. De asemenea, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a anuntat la randul sau ca alimentarea cu energie electrica a fost intrerupta din cauza viscolului in 132 de localitati din 13 judete, fiind afectati 32.000 de consumatori.

"Avem situatii punctuale unde, din cauza viscolului, lipsa energiei sau a defectiunilor de la centrala termica, s-a hotarat la nivelul unitatilor scolare din unele judete sa se suspende cursurile. Fac precizarea ca, din punct de vedere al actului educational, lucrurile nu sunt afectate, se vor recupera cursurile in toate aceste unitati scolare. Tinem legatura si cu inspectorii scolari si cu directorii de unitati scolare. Punctual, daca e nevoie, in fiecare judet, putem interveni, (...) in general in gradinitele din sate unde nu s-a putut asigura transportul elevilor. Totul este, din punctul meu de vedere, sub control. Colegii sunt conectati la ceea ce se intampla acolo. (...) Am facut recomandarea profesorilor sa nu puna absente elevilor in catalog, mai ales in situatia elevilor care au intarziat fata de programul normal", a precizat Liviu Pop.

La solicitarea premierului interimar, ministrul Educatiei a prezentat si o situatie a scolilor unde cursurile au fost suspendate: "In Galati sunt 15 unitati scolare, in Arges o unitate scolara, in Bacau cinci, in Sibiu - trei, in Vrancea - doua gradinite, in Harghita - trei unitati scolare, in Prahova - una, in Valcea - trei, in Iasi - 15 unitati scolare, in Tulcea - sapte, la Brasov - trei unitati scolare, in Vaslui - 19 si in Constanta - opt".

La iesirea din sediul MAI, intrebat de jurnalisti pe aceasta tema, ministrul Educatiei a precizat ca in prezent sunt 88 de unitati scolare din 14 judete inchise din cauza vremii nefavorabile.

Carmen Dan: Suntem in fata primului episod de iarna mai serios

"In aceasta noapte, nu am inregistrat situatii grave sau persoane inzapezite, localitati izolate, fara a avea acces la ele. Avem insa localitati unde alimentarea cu energie electrica a fost intrerupta din cauza viscolului. Conform datelor din aceasta dimineata, aveam 132 de localitati din 13 judete, unde alimentarea cu energie electrica a fost intrerupta. Asta inseamna ca sunt afectati in jur de 32.000 de consumatori, insa cei de la Electrica ne-au anuntat ca lucreaza (...) cu 93 de echipe in teren", a declarat Carmen Dan, la videoconferinta cu prefectii organizata la sediul MAI.
Citeste si:
Se scumpește factura la curent. Cât vor plăti românii pentru...
Se scumpește factura la...

Totodata, ministrul Afacerilor Interne a precizat ca situatia privind circulatia pe drumurile nationale este "in dinamica" si se monitorizeaza la nivelul Ministerului Transporturilor, scrie Agerpres.

"Ca masura preventiva, inca de aseara, trei drumuri au fost inchise pentru a evita riscul blocarii si inzapezirii. Toate aceste drumuri sunt in judetul Caras-Severin, respectiv DJ582E, intre Prislop si Semenic, DJ608, intre Borlova si Muntele Mic, si DJ582, intre Brebu Nou si Slatina Timis. Raman inchise, deocamdata, in judetul Gorj - DN 67 Novaci-Ranca, in judetul Prahova - DC134 Sinaia, spre cota 1400", a mai afirmat Carmen Dan.

Fifor: S-a intervenit operativ pentru ca traficul sa nu fie blocat

Premierul interimar Mihai Fifor a anuntat ca, din cauza conditiilor nefavorabile, s-a intervenit operativ pe tot parcursul noptii pentru ca traficul sa nu fie blocat.
Citeste si:
România, sub avertizare meteo de ger până joi dimineață. În 8...
România, sub avertizare meteo...

"S-a intervenit in mod operativ pe tot parcursul noptii pentru ca traficul sa nu fie blocat. Au fost cateva situatii intr-adevar un pic mai complicate, dar aceste situatii au fost rezolvate, zic eu, in mod extrem de operativ. Am solicitat tuturor colegilor ministri implicati in operatiunea aceasta (...) sa intervina si sa fie pregatiti in orice moment", a declarat Fifor, la videoconferinta cu prefectii din judetele afectate de fenomenele meteorologice extreme, la sediul MAI.

El a precizat ca, in prezent, nu exista "blocaje semnificative" pe drumuri.

"Faptul ca nu avem blocaje semnificative la ora aceasta demonstreaza (...) ca fiecare institutie in parte a inteles sa isi faca datoria si continua sa isi faca datoria. (...) S-a tinut legatura in mod operativ cu prefectii in fiecare judet afectat si pot spune ca, repet, cu cateva mici exceptii, nu avem situatii deosebite", a spus Fifor.

Cod portocaliu de ninsori

Meteorologii au emis miercuri doua avertizari Cod portocaliu de ninsori si viscol, valabile pana joi seara in 20 de judete din Moldova, Transilvania si Oltenia, si a prelungit Codul galben de precipitatii insemnate cantitativ si intensificari ale vantului pentru 18 judete.
Citeste si:
Ciolacu îi dă afară din partid pe Carmen Dan, Cătălin Rădulescu și...
VIDEO Ciolacu anunță că îi dă...

Astfel, pana joi, la ora 20:00, va fi in vigoare un Cod portocaliu de vremea rea in Muntii Banatului, Carpatii Meridionali si Carpatii de Curbura, unde viteza vantului la rafala va depasi 80 - 90 km/h, iar pe creste se vor atinge 120 - 140 km/h, viscolind ninsoarea si troienind zapada, iar vizibilitatea va scadea sub 50 de metri.

Judetele vizate de aceasta avertizare sunt: Iasi, Vaslui, Galati, Vaslui, Iasi, Vrancea, Bacau, Neamt, Tulcea, Buzau, Covasna, Brasov, Prahova, Arges, Sibiu, Valcea, Alba, Hunedoara, Gorj si Caras-Severin.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.