Asociatia Transplantatilor a semnalat marti faptul ca Romania se afla pe ultimul loc in Europa in ce priveste donatorii si a mentionat ca numarul lor a scazut foarte mult, ajungand la circa 50% fata de anul 2016.

"Semnalam ca toate comentariile facute cotidian in diferite spatii media, toate cu tenta negativa asupra activitatii de donare, transplant si monitorizare, afecteaza in primul rand sansa la o noua viata pentru pacientii inscrisi pe listele de asteptare. Acest lucru poate fi confirmat de catre medicii specialisti si coordonatorii de transplant prin faptul ca apartinatorii pacientilor in moarte cerebrala, in cea mai mare parte, nu-si mai dau consimtamantul pentru donare, reducand astfel sansa celor care asteapta un transplant. Datele statistice europene aratau ca in 2016 Romania se situa pe penultimul loc ca numar de donatori la un milion de locuitori. Acum, in 2018, cu certitudine, suntem pe ultimul loc (si tindem sa picam si de pe acesta!!!), urmare a faptului ca anul trecut numarul donatorilor a scazut dramatic, ajungand la cca 50% fata de 2016", afirma ATR intr-un comunicat remis presei, potrivit Agerpres.

Totodata, ATR considera ca la dezbaterile legate de acest subiect ar trebui sa participe medicii specialisti, dar si pacienti beneficiari de transplant, intrucat informatia transmisa sa fie corecta si completa.

"In acelasi timp, consideram ca mesajele ar trebui sa prezinte si partea pozitiva a activitatii: beneficiile activitatii de transplant, caracterul legal si benefic al actului donarii, nevoia si importanta donarii pentru salvarea de vieti. Prezentarea continua si repetata doar de informatie negativa, aparuta in diferite medii jurnalistice, determina, pe de o parte, ca publicul sa nu mai fie de acord cu donarea, iar pe de alta afecteaza prestigiul intregului corp medical si performantele medicale obtinute in decursul anilor (unele in premiera). In plus, induce si neincredere in randul pacientilor pentru a se mai inscrie pe listele de asteptare in vederea efectuarii unui transplant. Increderea se castiga greu si se pierde repede. Efectul pozitiv generat de o suta de stiri reale despre transplanturi reusite poate fi anulat de o singura informatie negativa", afirma aceeasi sursa.

Citeste si:
Anchetă la spitalul Fundeni după operația de transplant
Anchetă la spitalul Fundeni...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.