Monica Dajbog, purtatorul de cuvant al MAI, a declarat ca „este nevoie de o reforma adevarata”, dupa ce un agent de la Brigada Rutiera a agresat vineri doi copii in lift.

Exista o mare tensiune, iar ministrul Afacerilor Interne nu a dorit ca printr-o iesire publica in primele ore ale anchetei sa puna o presiune in plus pe echipa de investigatori. In aceeasi masura, ministrul apreciaza atitudinea de la Brigada Politiei, care l-au recunoscut pe agresor si au anuntat echipa de investigatori.

Politistii au aratat de fiecare data ca sunt uniti atunci cand isi sustin drepturile. Cu toate acestea, exista o limita peste care acestia nu pot trece: incalcarea legii. Cazul de azi nu trebuie tratat superficial. Nu toata politia trebuie blamata, insa sistemul trebuie corectat. Nu toti politistii sunt vinovati. Acei putini care comit abateri grave sunt prinsi si exlcusi din Politie. Derapaje se intalnesc in toate politiile din lume, important este ca lucrurile care merg prost sa fie schimbate.

In mod cert aceasta grava situatie presupune o analiza serioasa a propriilor angajati iar in cazul de fata nu este vorba de un nou angajat, fata de care sa nu fi existat timpul efectiv de cunoastere. Este un angajat care lucreaza din 1990 in sistem si, din 2010, la brigada Politiei Rutiere. MAI recunoaste ca in timp au mai existat derapaje grave la unii politisti, ceea ce inseamna ca sistemul actual nu are parghii de testare si cunoastere.

Ministrul Afaccerilor Interne apreciaza absolut necesara o evaluare de ansamblu a mangementului Politiei. De la toate nivelele. Iar acest lucru se poate face doar printr-o diagnoza serioasa de sistem. Oamenii de buna credinta din sistem stiu mai bine ca oricine altcineva ca sistemul este vechi, insuficient organizat si prost organizat in multe domenii. Este nevoie de reforma adevarata si vom vedea daca va putea fi facuta cu aceleasi persoane care au condus acest sistem in ultimii ani.

Citeste si:
Importanța și etapele procesului de curățare a sistemului de...
Importanța și etapele...

Ministrul de Interne a decis ca pana ce se va termina aceasta digonoza de sistem ca toti acei sefi care au ascuns probleme sub pres ar trebui sa faca un pas inapoi. In sedinta de comanda, ministrul de Interne a transmis ca Politia Romana se afla in punctul in care trebuie sa constientizeze ca aceasta instituie inseamna, inainte de toate, un reper de profesionalism, corectitudine si integritate.

Probleme sistemului nu tin numai de lipsa de personal dotari sau salariu. Genul acesta de situatii pe care le radiografiem reflecta o imagine care trebuie urgent schimbata. ;Ministrul a cerut sefului ca pana miercuri sa comunice publicului la cateva inttrebari. Cat de serioase si de riguroase au fost testarile si cand a fost ultima testare a acestuia. Cum a fost posibil ca in toti anii sa nu sesize problemele acestui agent, ce calificative profesionale are, etc. MAI nu va discuta despre problemele de anchete, acestea urmand sa fie clarificate de echipa de investigatori”, a declarat Monica Dajbog, purtator de cuvant MAI.

Citeste si:
Primul tău job: Top 3 aspecte importante pe care trebuie să le ştii
Primul tău job: Top 3 aspecte...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.