Medicul Mihai Lucan voia ca fosta sa avocata sa il protejeze cu un sistem relational format din procurori, politie si SRI, spun surse judiciare.

Procurorii au descoperit asupra medicului Mihai Lucan, in seara in care a fost audiat la sediul DIICOT, un jurnal in care acesta avea notat ca fosta sa avocata trebuia sa faca pentru a-l proteja un sistem relational format din procurori, judecatori si angajati SRI, dar si detalii din viata procurorului de caz, au precizat, pentru Agerpres, surse judiciare.

Sursele citate au aratat ca, avand cunostinta ca este vizat intr-un dosar DIICOT, in luna iulie 2017 Lucan ar fi notat in jurnal ca fosta sa avocata trebuie sa faca un cerc protector in jurul sau si sa realizeze un sistem relational cu oameni din sistemul judiciar, respectiv, procurori, judecatori, politie si SRI.

De asemenea, arata sursele citate, din jurnal ar reiesi ca asupra procurorului de caz ar fi fost facut un adevarat studiu, fiind notate in jurnal chiar si unele mici detalii din viata sa privata.

In jurnal, mai spun sursele judiciare, medicul Mihai Lucan ar fi avut scrise si mai multe maxime, iar printre cele preferate de el ar fi: “Vrei sa prinzi peste, fa-te carlig” sau “cine ridica sabia asupra mea, ii va cadea mana”.

Sursele mentionate au mai indicat ca in jurnal ar aparea si numele procurorului-sef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, pe care medicul ar fi fost suparat pentru ca nu ar fi putut interveni pe langa acesta.

Pe 22 decembrie, Tribunalul Bucuresti a respins cererea procurorilor DIICOT de arestare preventiva a medicului Mihai Lucan, acesta fiind pus sub control judiciar intr-un dosar in care este cercetat pentru delapidare cu un prejudiciu de 5 milioane lei.

Aceeasi masura a fost luata si fata de fiul lui Mihai Lucan, precum si fata de Dan Emil Fofiu Sanpetreanu, director la Institutului de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca. Decizia nu a fost definitiva, iar DIICOT a facut contestatie.

Citeste si:
Importanța și etapele procesului de curățare a sistemului de...
Importanța și etapele...

Procurorii DIICOT au efectuat miercuri perchezitii la clinica din Cluj a chirurgului Mihai Lucan, in cadrul unei actiuni de destructurare a unei grupari infractionale organizate, specializata in delapidare cu consecinte deosebit de grave, prejudiciul cauzat fiind de peste 5 milioane lei.

Mihai Lucan este suspectat ca a transferat ilegal la clinica sa privata aparatura ce apartinea Institutului de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca.

In cauza exista suspiciunea rezonabila ca, incepand cu anul 2005 si pana la finalul anului 2016, un numar de trei suspecti, angajati ai unei clinici medicale din Cluj, au constituit un grup infractional organizat, care a avut ca scop insusirea, folosirea, traficarea, dupa caz, a bunurilor aflate in patrimoniul persoanei vatamate, respectiv a serviciilor medicale specifice prestate de catre angajatii acestei unitati sanitare, in beneficiul unei clinici medicale private, entitate prin intermediul careia suspectii si-au promovat interesele”, sustin procurorii.

Citeste si:
Amber Heard nu are bani să îi plătească despăgubirile lui Johnny Depp
Amber Heard nu are bani să îi...

Anchetatorii arata ca un aparat medical performant, utilizat in tratarea diferitelor forme de cancer, a fost transferat ilegal de la Institutul de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca la clinica privata, unde a fost utilizat timp de sase ani.

Potrivit procurorilor, reprezentantii institutului si ai clinicii au dispus, in anul 2007, transferul fizic si fara titlu al acestui aparat din sediul institutului in cel al clinicii private, fara a intocmi niciun fel de contract in acest sens. In perioada 2007 - 2013, atat aparatul utilizat in tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapia tesuturilor afectate, precum si consumabilele aferente achizitionate din bugetul institutului au fost utilizate exclusiv in beneficiul clinicii private.

“Astfel, in perioada 2007 - 2009, un numar de 159 de pacienti au facut obiectul unor proceduri medicale (crioterapie prostatica/renala) care au fost efectuate in cadrul clinicii private cu ajutorul unei aparaturi medicale (GALIL) apartinand institutului si transferata fara titlu din incinta acestei institutii in cea a clinicii private, in conditiile in care sumele necesare achizitionarii kit-urilor pentru utilizarea acestuia (ace speciale, heliu, argon) au fost achitate de catre institutia de stat, iar pacientilor le-au fost percepute sume consistente de bani, cuprinse intre 3.000 si 6.700 euro/interventie, echivalent in lei, reprezentand atat procedura medicala propriu-zisa, precum si kit-ul necesar reprezentat de un set instrumentar format din ace speciale plus alte consumabile specifice (butelii cu gaze - heliu si argon), intreg setul costand aproximativ 3.800 euro per pacient”, reiese dintr-un comunicat al DIICOT.

Citeste si:
Mihai Lucan poate profesa ca medic in spitalele de stat. Decizia...
Mihai Lucan poate profesa ca...

Conform DIICOT, o alta modalitate de delapidare a institutiei medicale de stat a constat in diminuarea cuantumului cheltuielilor reale ocazionate de serviciile de specialitate medicala, pe care le presupunea internarea pre-operatorie si post-operatorie a pacientilor asupra carora au fost efectuate interventii chirurgicale in cadrul clinicii medicale private.

De asemenea, o alta modalitate de delapidare a constat in folosirea resurselor financiare, materiale si umane ale laboratorului de analize din cadrul institutului pentru efectuarea determinarilor anatomo-patologice in beneficiul clinicii apartinand unei societati comerciale.

“Contravaloarea serviciilor medicale prestate de catre persoana vatamata nu a fost achitata, respectiv, analize medicale ale tesuturilor umane recoltate prin biopsii sau alte asemenea analize specific medicale de la pacientii asupra carora au fost efectuate interventii chirurgicale in cadrul clinicii medicale private, in conditiile in care toate aceste costuri au fost suportate din bugetul alocat institutului”, a mai precizat DIICOT.

Citeste si:
Medicul Astărăstoae, reacție controversată în cazul cardiologului...
Medicul Astărăstoae, reacție...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.