Anul 2017 a fost cel mai violent din ultimele doua decenii in Mexic, unde au fost consemnate in primele unsprezece luni 23.101 omoruri, potrivit datelor oficiale publicate vineri, transmite AFP.

Bilantul este cel mai ridicat din ultimii 20 de ani, de cand autoritatile consemneaza statistici in materie.

Cifra depaseste bilantul din 2011, considerat pana acum cel mai violent, cu 22.409 de omoruri, scrie Agerpres.

Doar in noiembrie 2017, in Mexic au fost inregistrate 2.212 de omoruri, dupa ce in octombrie fusese consemnat nefericitul record de 2.380 de crime.

Zone pana acum neafectate de luptele intre carteluri, precum statul Baja California Sur, din nord-vestul tarii, unde vin multi turisti straini, au cunoscut in acest an un val de violente fara precedent.

Dupa lansarea de catre presedintele Felipe Calderon (2006-2012) a razboiului impotriva traficantilor de droguri, violentele au crescut considerabil in aceasta tara.

Ofensiva armatei a permis arestarea mai multor sefi de carteluri de narcotrafic, dar a dus de asemenea la fragmentarea gruparilor infractionale si, implicit, la cresterea violentelor, sunt de parere expertii.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.