Secretarul general al Consiliului Europei (CoE), Thorbjorn Jagland, i-a trimis o scrisoare presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, in care il indeamna sa faca apel la expertiza Comisiei de la Venetia a CoE in ce priveste reformele legislative din justitie adoptate saptamana aceasta de parlamentul de la Bucuresti, informeaza vineri un comunicat al Consiliului.

Potrivit lui Jagland, "o opinie din partea Comisiei de la Venetia ar aduce claritate in ce priveste compatibilitatea acestor texte cu standardele fundamentale ale statului de drept".

Opinia Comisiei de la Venetia (Comisia europeana pentru democratie prin lege) ar fi totodata "complementara evaluarii urgente a acestor texte care este pregatita de Grupul Statelor impotriva Coruptiei (GRECO) sub aspectul standardelor anticoruptie", se mai arata in document.

Secretarul general al Consiliului Europei da asigurari in scrisoarea adresata presedintelui Romaniei ca a urmarit "cu atentie procesul legislativ care a dus saptamana aceasta la adoptarea de catre parlamentul roman a trei texte referitoare la justitie (Consiliul Superior al Magistraturii, statutul judecatorilor si procurorilor si organizarea judiciara)" si ca "este constient ca aceste reforme sunt discutate pe larg de catre cei interesati si de societatea romaneasca in general".

Puteti citi AICI scrisoarea integrala


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.