La doar cateva zile dupa ce o tanara Alina Ciucu a fost impinsa in fata metroului si a murit, vineri dimineata, alte doua femei au fost amenintate, in statiile Unirii si Pipera. Psihiatrul Gabriel Diaconu anunta ca astfel de incidente s-ar putea repeta, ca efect al mediatizarii evenimentului de marti seara. 

”Nu ma simt deloc mirat. Era de asteptat ca, la cat de mediatizat a fost incidentul de zilele trecute, vor exista cateva astfel de incidente la indigo. Putem sa ne asteptam ca si alte persoane, diferite de protagonistele anterioare, vor veni in preajma presei, pentru ca exista si o influenta nedorita a unor astfel de stiri asupra psihologiei unor astfel de persoane”, a explicat Gabriel Diaconu, medic psihiatru, potrivit Realitatea.net.

In acelasi timp, medicul este de parere ca nu se pune problema de gesturi identice cu cel de marti seara, din punct de vedere al violentei.

”Oamenii trebuie sa inteleaga ca nu o sa avem o epidemie de impingatori la metrou. Dimpotriva. Dar vom avea indivizi cu probleme ale personalitatii care se vor comporta asa. Nu neaparat in sensul agresiv anterior, ci in sensul demonstrativ, histrionic”, a spus Diaconu.

Medicul a vorbit despre lipsa de capacitate a statului roman, in ceea ce priveste situatia persoanelor care se confrunta cu probleme mintale: ”Problema pe fond e la nivelul legilor si normelor. Cum putem sa evaluam momentul cand trebuie intervenim, mai ales cand persoanele refuza ajutorul. Acum, norma e ca nu putem face nimic, decat in situatii de iminenta a pericolului sau de extrema gravitate a pericolului. (...) Imi doresc de la guvernanti sa faca pasul inainte si sa nu mai taraganeze prioritizarea sanatatii mintale pe agenda de lucru. Starea de fapt este ca serviciile de psihiatrie oferite de statul roman au decazut la limita de avarie”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.