Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) si UNICEF in Romania au lansat „Raportul Starea Copiilor Lumii 2017: Copiii in lumea digitala”. Prima analiza ampla efectuata de UNICEF a diferitelor modalitati in care tehnologia digitala afecteaza viata si perspectivele de viata ale copiilor identifica atat pericolele existente, cat si oportunitati.

„In aceasta lume digitala, trebuie sa valorificam la maximum beneficiile pe care le poate aduce Internetul pentru fiecare copil, inclusiv pentru cei din zona rurala, limitand in acelasi timp pericolele la care pot fi expusi copiii. Ca atare, politicile, practicile si produsele din domeniul digital ar trebui sa reflecte mult mai bine nevoile, punctele de vedere si vocea copiilor. De aceea sunt importante atat raportul UNICEF, cat si ghidul realizat de CERT-RO care cuprinde inclusiv masuri de evitare a pericolului la care ne supunem in mediul online”, a declarat la lansarea studiului, Lucian Sova, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale.

Beneficiile pe care le poate oferi tehnologia digitala copiilor dezavantajati

Cresterea accesului la informatii, dezvoltarea abilitatilor necesare in mediul de lucru digital si asigurarea unei platforme care sa le permita relationarea si comunicarea opiniilor sunt cateva dintre avantajele pe care le poate oferi tehnologia digitala copiilor care sunt dezavantajati, inclusiv celor care cresc in conditii de saracie sau celor care sunt afectati de situatii de urgenta umanitara, arata raportul UNICEF.

„Internetul a fost conceput pentru adulti, insa este utilizat tot mai mult de catre copii si tineri ale caror vieti si perspective de viitor sunt afectate tot mai mult de tehnologia digitala. Pentru a oferi sanse egale la un mediu digital lipsit de pericole si mai accesibil pentru fiecare copil este nevoie de eforturile comune ale Guvernelor, sectorului privat, ale organizatiilor de si pentru copii, ale mediului academic, ale profesionistilor, ale familiilor si copiilor insisi”, a declarat la lansarea studiului, Pieter Bult, reprezentantul UNICEF in Romania.

1 din 3 utilizatori de Internet este copil

Conform raportului, la nivel mondial 1 din 3 utilizatori de Internet este copil, 71% dintre copii si tineri sunt online comparativ cu doar 48% din populatia totala. Cu toate acestea, 3 din 5 copii si tineri africani sunt offline, comparativ cu doar 1 tanar din 25 din Europa. Astfel, aproximativ o treime din tineretul lumii – 346 de milioane de persoane – nu dispune de conexiune online, ceea ce accentueaza inechitatile existente in randul copiilor si le reduce posibilitatea de a participa la o economie care capata tot mai mult un caracter digital.
Citeste si:
Beneficiile serviciilor de internet fix pentru afaceri
Beneficiile serviciilor de...

Potrivit unui comunicat remis 9am, raportul analizeaza, de asemenea, modul in care Internetul sporeste vulnerabilitatea copiilor la riscuri si pericole, inclusiv in ce priveste utilizarea necorespunzatoare a informatiilor lor private, accesul la continutul periculos, si agresiunea in mediul online (cyberbullying). Potrivit raportului, din cauza omniprezentei dispozitivelor mobile, accesul multor copii in mediul online a devenit mai putin supervizat – si mai expus pericolelor.

Iata cateva dintre recomandarile oferite de raport in sprijinul formularii unor politici mai eficace si a unor practici de lucru mai responsabile in beneficiul copiilor la nivel global:

  • Plasarea copiilor in centrul politicii digitale.
  • Dezvoltarea competentelor digitale astfel incat copiii sa se poata informa, implica si actiona in siguranta in mediul online.
  • Protejarea copiilor impotriva pericolelor din mediul online – precum abuzul, exploatarea, traficul, agresiunea online si expunerea la materiale neadecvate.
  • Valorificarea puterii sectorului privat in demersul de promovare a standardelor si practicilor etice care protejeaza si sustin copiii in mediul online.
  • Garantarea protectiei intimitatii si identitatii copiilor in mediul online.
  • Asigurarea accesului necostisitor al tuturor copiilor la resurse online de calitate foarte buna.

Totodata, CERT-RO a prezentat un ghid pentru parinti cu informatii necesare educarii copiilor care navigheaza online. Acesta cuprinde si un set de reguli si masuri de precautie pentru evitarea pericolelor din lumea digitala.
Citeste si:
Andreea Bălan, fără acces în propria casă. Cum a ajuns în această...
Andreea Bălan, fără acces în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.