Sicriul cu trupul neinsufletit al Regelui Mihai I a fost adus miercuri in tara.

UPDATE 15:00 La catafalcul Regelui Mihai a venit presedintele Klaus Iohannis, care a depus o coroana de flori si a aprins o lumanare, dar si presedintele PSD, Liviu Dragnea si premierul Tudose.

UPDATE 13:40 - Trupul Regelui Mihai a fost depus la Castelul Peles. Pe sicriu a fost asezata coroana sa.

UPDATE 11:09 - Sicriul cu corpul neinsufletit al regelui Mihai a fost adus, miercuri, la ora 11:00, pe Aeroportul International "Henri Coanda" cu o aeronava a Fortelor Aeriene Romane. La aeroport sunt ministrii Afacerilor Eterne si Apararii Nationale, Teodor Melescanu si Mihai Fifor, seful Statului Major General, Nicolae Ciuca, consilierul prezidential Andrei Muraru, presedintele PNL, Ludovic Orban, reprezentantul Patriarhului Daniel, mitropolitul Nifon, Arhiepiscopul Targovistei si Exarh Patriarhal, insotit de un sobor de preoti si diaconi.

Alaturi de fostul suveran, pe ultimul drum de la Geneva la Bucuresti, au fost prezenti principesele Elena si Sofia si Alexander Nixon, secretarul de stat Victor Opaschi, general maior Laurian Anastasof, reprezentantul Armatei Romaniei, membri ai Casei Majestatii Sale si mitropolitul Iosif, care s-au alaturat reprezentantilor Familiei Regale si oficialitatilor venite la aeroport.

Conform programului anuntat de Casa Regala, miercuri, la ora 11:00, sicriul cu trupul neinsufletit al Majestatii Sale Defuncte Regele Mihai I va ajunge la Aeroportul Otopeni, de unde va fi transportat cu masina la Castelul Peles. Evenimentul se va desfasura in prezenta sefului Familiei Regale, Margareta, Custodele Coroanei romane, si a membrilor Familiei Regale, a reprezentantilor institutiilor statului, ai Bisericii Ortodoxe si ai Casei Majestatii Sale.

Citeste si:
Concursul de Eleganta Sinaia 2019: marele premiu a fost castigat de...
Concursul de Eleganta Sinaia...
  • La ora 14:00, sicriul cu trupul neinsufletit al Regelui va fi asezat in Holul de Onoare al Castelului Peles. Custodele Coroanei si Familia Regala vor fi prezenti la Sinaia.
  • De la ora 14:00 la ora 15:00 vor putea transmite condoleante institutia Presedintelui Romaniei, Presedintia Republicii Moldova, membrii Guvernului Romaniei si ai Guvernului Republicii Moldova, membrii Parlamentelor celor doua tari;
  • intre 15:00 si 16:00 - reprezentantii institutiilor statului (centrale si locale), de la ora 16,00 la ora 17,00 - reprezentantii corpului diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO si ai organizatiilor internationale, iar intre orele 17:00 si 18:00 - reprezentantii Academiei Romane si Academiei de Stat a Republicii Moldova, ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice si ai celorlalte institutii ale Credintei.
  • In aceeasi zi, la ora 18:00, sicriul cu trupul neinsufletit al Majestatii Sale va fi transportat de la Castelul Peles la Sala Tronului din Palatul Regal (Calea Victoriei, nr. 49 - 53), unde va ajunge la ora 20,30.
Toti cei care vor dori sa depuna flori si sa se inchine la catafalcul Regelui vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal miercuri, intre orele 21:00 si 24:00, joi, 14 decembrie, intre orele 8:00 si 22:00, si vineri, 15 decembrie, intre orele 8:00 si 22:00.

Programul funeraliilor de sambata

In ziua de sambata, 16 decembrie, la ora 10:30, un scurt serviciu religios va fi oficiat in Sala Tronului de la Palatul Regal.
Citeste si:
Povestea zilelor săptămânii. Caracteristica fiecărei zile a săptămânii
Povestea zilelor săptămânii....

La ora 10:55, sicriul cu trupul neinsufletit al Regelui Mihai va fi asezat pe un catafalc in Piata Palatului Regal. Acolo va avea loc o scurta ceremonie religioasa si militara.

La ora 11:15, sicriul va fi urcat pe un afet de tun. Se va forma un cortegiu funerar, la care vor lua parte Familia Regala, militari romani, reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Romane. Procesiunea se va face pe jos iar afetul de tun va fi tras, in semn de omagiu, de un vehicul militar operational.

De la ora 11:25 la ora 12:15, cortegiul funerar va merge pe jos, pe traseul Piata Palatului Regal - Calea Victoriei - Splaiul Independentei - Piata Unirii - Intrarea pe Dealul Mitropoliei. De la ora 12:30 la ora 14:00, la Catedrala Patriarhala va avea loc slujba de inmormantare.

La ora 14:00, cortegiul funebru se va deplasa la Gara Regala Baneasa, pe ruta Piata Unirii - Piata Universitatii - Piata Romana - Arcul de Triumf - Sos. Kiseleff - Sos. Bucuresti-Ploiesti, scrie Agerpres.

Citeste si:
Detalii despre procesiunea funerară care însoțește sicriul Reginei...
Detalii despre procesiunea...

La ora 14:40, Trenul Regal, in care se va afla sicriul cu trupul neinsufletit al Regelui Mihai si in care vor calatori Custodele Coroanei si membrii Familiei Regale a Romaniei, va pleca din Gara Regala Baneasa, unde prezenta presei si a publicului va fi permisa.

Trenul Regal va circula cu viteza redusa in urmatoarele localitati: Chitila (ora 14:51) - Titu (ora 15:41) - Pitesti (ora 16:46). Toti cei care vor dori sa aduca un ultim omagiu Regelui Mihai I sunt asteptati in gara orasului lor.

Trenul Regal va ajunge la ora 17:30 in gara din Curtea de Arges, unde prezenta presei si a publicului va fi permisa. Cortegiul funerar se va deplasa apoi de la gara la Catedrala Arhiepiscopala si Regala.

La ora 17:50 va avea loc slujba de ingropare a Regelui Mihai I in Catedrala Manastirii Curtea de Arges. La ora 18,20, sicriul va fi purtat intr-o procesiune pe jos catre Noua Catedrala Arhiepiscopala si Regala, unde va avea loc ceremonia religioasa a ingroparii, la ora 18:40.

Citeste si:
Moartea lui Mitică Popescu a îndurerat o țară întreagă. Ce omagii...
Moartea lui Mitică Popescu a...

Prezenta presei nu va fi permisa in cele doua incinte, nici inainte, nici pe parcursul celor doua ceremonii funerare. Va fi o ceremonie privata, in prezenta Custodelui Coroanei, a Familiei Regale a Romaniei si a membrilor Familiilor Regale straine prezenti la eveniment.

Noua Catedrala nu va putea fi vizitata in primele sapte zile dupa inmormantare.

Zilele de 14, 15 si 16 decembrie au fost declarate de guvern zile de doliu national pe teritoriul Romaniei in memoria Regelui Mihai.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.