Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, a declarat luni ca relatia Regelui Mihai cu Parlamentul a fost in ultimii ani una apropiata si a amintit momente cheie din timpul vietii fostului suveran.

"Relatia Regelui Mihai cu Parlamentul a fost in ultimii ani una apropiata. Pe 25 octombrie 2011, Majestatea Sa a sustinut de la tribuna Parlamentului un discurs, dupa mai bine de 60 de ani de cand o facuse ultima oara, inaintea instalarii la putere a regimului comunist. Din perspectiva de azi, acest discurs poate fi considerat testamentul politic al Regelui Mihai 1. Majestatea Sa a subliniat atunci, printre altele, rolul fundamental al Parlamentului intr-o democratie. (...) In acelasi discurs, Regele Mihai a invocat valorile care trebuie sa ne defineasca pe noi, romanii. Cele mai importante lucruri de dobandit dupa libertate si democratie sunt identitatea si demnitatea. Elita romaneasca are aici o mare raspundere. Identitatea si demnitatea. Nu este intamplator ca tocmai in jurul acestor valori incercam sa construim in ultima perioada viitorul natiunii. Moartea Regelui Mihai ne-a indurerat profund. A murit un om nobil, demn si curajos", a spus Dragnea la sedinta Parlamentului dedicata omagierii Regelui Mihai.

Dragnea a amintit ca in 1944 monarhul Romaniei a decis intoarcerea armelor impotriva Germaniei hitleriste, contribuind din plin la victoria aliatilor, iar in prezent istoricii considera ca decizia Regelui a scurtat cu cel putin sase luni cel de-al Doilea Razboi Mondial.

"Regele Mihai a fost in exil un promotor al democratiei si al intereselor istorice ale Romaniei, pastrand vie speranta intoarcerii ei la normalitate. Oricand i s-a cerut, si nu numai, Regele a fost gata sa actioneze pentru binele tarii lui. Dupa 1989, contributia Regelui Mihai si a Familiei Regale la integrarea Romaniei in NATO si in Uniunea Europeana a fost semnificativa, chiar daca in traditia discretiei care caracterizeaza Familia Regala acest lucru a fost prea putin comunicat public. Pana in ultima clipa, Regele Mihai a luptat pentru tara lui cu energie si demnitate. Faptele sale si viata sa demna vor fi mereu un model pentru toti romanii care recunosc in Rege una dintre cele mai luminoase figuri ale istoriei sale", a mentionat Dragnea.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.