Numarul deceselor cauzate de infarctul miocardic acut (IMA) in Romania este inca mult mai mare decat media europeana iar, la nivelul anului 2014, rata de mortalitate pentru IMA era cea mai ridicata dintre toate tarile UE, conform raportului dedicat Romaniei realizat de OECD Health Data in cooperare cu Observatorul European al Sistemelor si Politicilor Europene de Sanatate, publicat in noiembrie 2017.

"La nivel european, 1 din 5 pacienti supravietuitori ai unui infarct vor suferi un alt eveniment cardiac, poate chiar un alt infarct, in urmatorul an. Iar acest lucru se intampla, de cele mai multe ori, pentru ca pacientul a ales sa ignore 'sanatatea' cardiovasculara si sa revina la stilul de viata anterior infarctului. Nu putem sublinia indeajuns faptul ca infarctul si bolile cardiovasculare, in general, pot fi prevenite prin actiuni simple, usor de inteles si de aplicat, cum ar fi o dieta sanatoasa, exercitii fizice regulate si renuntarea la fumat. Daca insa pacientul a ignorat toate aceste sfaturi si a ajuns la spital cu un diagnostic de infarct de miocard, el trebuie sa inteleaga ca tine de el, in primul rand, sa il previna pe cel de al doilea", afirma medicul cardiolog Oana Inta, de la Fundatia ,,Pop de Popa' pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afectiuni Cardiovasculare (FOBAC), potrivit unui comunicat de presa.

Potrivit acesteia, preventia secundara, adica preventia unui nou episod cardiovascular, este cel putin la fel de importanta ca preventia primara si inseamna, in primul rand, mentinerea unui stil de viata sanatos. In plus, pacientul trebuie sa mearga la controale regulate, sa-si ia tratamentul si sa respecte indicatiile medicului.

"Pacientii subestimeaza riscurile si complicatiile infarctului miocardic. Majoritatea supravietuitorilor unui infarct au o aderenta la tratament de doar 2-3 luni, dupa care incep sa se simta bine si uita ca inima lor are nevoie de mai multa atentie. Trebuie sa se prezinte la controale regulate la medicul cardiolog si la medicul de familie, trebuie sa respecte recomandarile de tratament facute de medic, sa tina sub control factorii de risc cardiovascular si sa constientizeze ca riscul de a dezvolta un al doilea episod cardiovascular este foarte mare, iar acest al doilea episod poate fi fatal", a afirmat presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei, dr. Rodica Tanasescu, potrivit Agerpres.

Citeste si:
De ce mor subit tinerii sub 40 de ani. Motivele care duc la infarct...
De ce mor subit tinerii sub...

Atragerea atentiei asupra importantei de a preveni complicatiile bolilor cardiovasculare si mai ales asupra riscului cardiovascular marit pe care il au pacientii care au suferit un infarct este obiectivul campaniei "Cate vieti are inima ta?", initiata in luna iulie a anului 2017 de Societatea Nationala de Medicina Familiei si FOBAC.

Site-ul campaniei "Cate vieti are inima ta?", www.inimisanatoase.ro, ofera informatii cu privire la factorii de risc pentru aparitia bolilor cardiovasculare si raspunde la intrebari esentiale referitoare la infarctul miocardic acut.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.