Astfel, potrivit nutritionistului Maria Martac, nutritionist si reprezentanta a magazinului alimentespeciale.ro, in preajma sarbatorilor ingredientele si dieta nu ar trebui sa fie altele decat cele cu care organismul nostru este deja obisnuit. Din contra, ar fi indicat sa folosim aceleasi alimente/ingrediente, insa acestea pot fi pregatite intr-un mod mult mai atractiv si mai festiv.

In plus, pentru a nu ne confrunta cu probleme digestive, regrete sau probleme mai grave de sanatate, trebuie sa acordam o atentie deosebita numarului, cantitatii si a modului in care combinam alimentele, sa continuam sa facem miscare si sa ne planificam din timp meniul pentru a ne bucura de preparate deopotriva sanatoase si gustoase.

„Consider ca unul dintre principalele motive care ne determina pe majoritatea dintre noi sa facem greseli in ceea ce priveste alimentatia in preajma sarbatorilor este atitudinea de nepasare fata de reguli si senzatia de relaxare completa care se rasfrange intr-un mod cu totul si cu totul gresit asupra propriului corp. Gandirea de tipul 'Doar o data pe an e Craciunul', 'Macar de sarbatori sa ma rasfat si sa ma simt bine, iar dupa Revelion ma apuc de dieta ', 'Nu se intampla nimic daca fac cateva exceptii si de data asta' poate avea urmari dintre cele mai grave, mai ales in cazul anumitor afectiunilor”, spune Maria Martac.

Potrivit nutritionistului, este absolut normal ca fiecare dintre noi sa marcam aceasta perioada atat de frumoasa din an, insa putem sa o facem printr-un „belsug controlat”, dieta fiind cu adevarat eficienta doar atunci cand devine un stil de viata. Astfel, daca in alte circumstante nu avem suficient timp pentru gatit si de petrecut in bucatarie, acum am putea profita si dedica mai multe resurse pentru acea reteta de prajitura sanatoasa pe care tot am amanat-o sau putem pune pe masa de sarbatoare o bogatie mai mare de garnituri, salate, fructe si preparate pe baza de cereale integrale, aranjate intr-un mod cat mai festiv si atragator.

Care sunt cele mai cautate produse dietetice in aceasta perioada?

Faina fara gluten (mei, hrisca, migdale, porumb, quinoa, orez, naut, mixuri), laptele, ciocolata si pudrele vegetale, dulciurile, sosurile si cremele fara zahar sau fara gluten, indulcitorii si fructele uscate sunt unele dintre cele mai cautate in acesta perioada, iar, potrivit AlimenteSpeciale.ro, acest tip de produse reprezinta peste 30% din vanzarile magazinului in preajma Sarbatorilor.

Cu privire la costurile pe care le aloca cei cu un regim special de alimentatie, un roman care sufera de o anumita afectiune, intoleranta, alergie sau, pur si simplu, a adoptat un stil de viata mai sanatos, cheltuieste, in medie, in acesta perioada intre 300 si 500 lei pentru produsele speciale de alimentatie, cosul de cumparaturi crescand, in medie, cu pana la 30% fata de celelalte perioade ale anului.

“In afara de cresterea cantitativa a cosului de cumparaturi, o alta tendinta pe care am observat-o in preajma sarbatorilor este si indreptarea clientilor magazinului nostru spre diversitate, catre produsele din gamele de varf, care desi sunt usor mai scumpe, sunt mai bune din punct de vedere calitativ”, a subliniat reprezentanta AlimenteSpeciale.ro.

In ceea ce priveste responsabilitatea romanilor in functie de tipurile de diete, conform retailerului online, persoanele care sufera de intoleranta la gluten au tendinta de a-si stabili din timp meniul de sarbatori pentru a nu risca sa nu gaseasca anumite produse. De asemenea, numarul persoanelor diagnosticate cu celiachie sau a celor care urmeaza o dieta fara gluten este in crestere cu 5-10% de la un an la altul, fiind urmat indeaproape de persoanele care sufera de alte afectiuni metabolice.

Citeste si:

„Pe langa persoanele care au anumite afectiuni si sunt, mai mult sau mai putin, constranse sa adopte o anumita dieta impusa de acesta afectiune, este imbucurator ca de la un an la altul am observat o crestere si o diversificare a cererii si pe segmentul produselor vegetale, vegane si bio, peste 20% dintre clientii AlimenteSpeciale.ro fiind exclusiv persoane interesate de o dieta mai sanatoasa, care incearca sa evite sau sa reduca consumul de carne, lactate, sare alba iodata, gluten, zahar sau faina alba”, a mai adaugat Maria Martac.

Campanie de educatie alimentara

Pentru a ajuta romanii sa manance mai sanatos, in perioada premergatoare Craciunului, alimentespeciale.ro a lansat campania de educatie alimentara #ManancResponsabilDeSarbatori

Intre 15 noiembrie si 15 decembrie, site-ul, alaturi de 18 bloggeri culinari si de lifestyle sanatos din Romania si dr. Lidia Cremer, cercetator stiintific si consultant in nutritie, intolerante alimentare si dieta fara gluten, isi propun sa traga un semnal de alarma asupra modului de alimentatie al romanilor care sufera de anumite afectiuni (alergii, intolerante - gluten, lactate, diabet etc.) sau care, dintr-un motiv sau altul, au adoptat o dieta speciala (dieta vegana, paleo, macrobiotica etc.) si sa le aminteasca ca dietele lor speciale nu trebuie uitate in preajma sarbatorilor, oferindu-le sansa de a se inspira dintr-o gama larga de retete festive special create pentru aceste diete speciale.

„Acum doi ani, mai exact in mai 2015, am organizat prima editie a campaniei #ManancResponsabil si pentru ca in urma feedback-ului primit de la utilizatori am realizat ca cele peste 50 de retete rezultate in urma campaniei au fost de un real folos, nu ne-am putut opri aici. Pentru cea de-a doua editie, am gasit perioada sarbatorilor de iarna una foarte potrivita pentru a ridica nivelul de constientizare si de responsabilizare al romanilor intrucat, din pacate, in aceasta perioada cei mai multi dintre noi facem excese sau incalcam anumite principii alimentare. Asadar, anul acesta toate retetele create de prietenii nostri din blogosfera vor avea aer festiv, fiind ideale pentru masa de Craciun sau de Revelion”, spune nutritionistul.

Potrivit unui comunicat remis 9am, unul dintre principalele motive pentru care reprezentantii companiei au ales sa initieze aceasta campanie de educatie alimentara se datoreaza si ultimelor cercetari ce abordeaza problema bolnavilor cu nevoi speciale de nutritie in Romania sunt, din pacate, destul de ingrijoratoare.

Astfel, ultimele studii realizate de autoritati competitive din domeniu arata ca peste 80% dintre romanii adulti sufera de cel putin o afectiune ce impune un regim special de alimentatie, bolile cardiovasculare si hipertensiunea arteriala, hipercolesterolemiile, obezitatea, diabetul de tip II, afectiunile renale, hepatice si cele ale aparatului digestiv, dar si intolerantele si alergiile alimentare, supranumite si „Boala secolului”, regasindu-se in topul principalelor afectiunilor la noi in tara.

Din pacate, doar un mic procent dintre cei care sufera de astfel de afectiuni iau masuri pentru a preveni sau trata din timp afectiunea. Lipsa de consiliere de specialitate, de timp, de resurse materiale, de inspiratie si, nu in ultimul rand, a unei educatii alimentare foarte bine sedimentate inca din scoala/familie, se regasesc printre principalele motive pentru care majoritatea oamenilor sunt inca indiferenti atunci cand vine vorba de un regim special de alimentatie.

“Prin intermediul campaniei #ManancResponsabilDeSarbatori ne propunem sa educam si sa inspiram cat mai multi oameni, atat dintre cei cu nevoi speciale de alimentatie, cat si dintre cei care doresc sa isi mentina starea de bine. Speram ca prin mai multe actiuni de acest tip sa putem schimba ceva in comportamentul de consum al romanilor, sa demonstram ca a gati de Sarbatori fara lactate, gluten, fara carne sau zahar nu este deloc o provocare si sa putem indruma persoanele afectate de astfel de boli catre resurse si retete adaptate nevoilor lor”,
a adaugat nutritionistul Maria Martac.