Ca orice subiect de interes, colesterolul este si sursa de mituri. Cat adevar ascund acestea si care sunt informatiile incorecte?

Aproape ca nu exista roman care sa nu aiba un cuvant de spus in discutiile despre colesterol, dar situatia nu este diferita in alte tari. Americanii cred, de exemplu, ca sunt pe primul loc in lume in ceea ce priveste nivelul ridicat al colesterolului, insa datele arata ca mai afectati sunt locuitorii tarilor din Europa de Est, printre care Romania si Bulgaria.

Cunostintele partiale sau chiar eronate se refera insa si la informatii mult mai importante. Iata care sunt cele mai intalnite mituri:

Colesterolul este intotdeauna “rau”

Colesterolul este produs natural de catre organism, dar poate proveni si din alimente bogate in acizi gasi trans si glucide rafinate, drept pentru care vorbim despre doua tipuri: HDL (asa numitul colesterol “bun”, reprezentand lipoproteine cu densitate mare) si LDL (colesterolul “rau”, adica lipoproteine cu densitate mica).

Dupa cum poti afla din acest articol despre colesterol, colesterolul “bun” are functii importante in digestie si producerea de hormoni, in timp ce colesterolul “rau”, cu valori ridicate, se acumuleaza in artere si provoaca diferite probleme de sanatate, pana la ateroscleroza si accident cerebral vascular.

Copiii nu pot avea colesterolul marit

Studiile arata altceva, si anume ca obezitatea, chiar si in cazul copiilor, duce la dislipidemie (cresterea colesterolului si a trigliceridelor), care predispune la ateroscleroza, o afectiune de care se poate manifesta inca de la varsta de opt ani. Academia Americana a Medicilor Pediatri recomanda testarea nivelului de colesterol al copiilor inca de la varsta de doi ani, daca acestia au probleme cu greutatea, hipertensiune si un istoric al bolilor cardiovasculare in familie.

Nivelul colesterolului poate fi redus doar prin tratament medicamentos

Citeste si:
Cum afectează alegerea unui aparat de aer conditionat calitatea vieții
Cum afectează alegerea unui...

Colesterolul marit este, intr-adevar, tratat cu diferite medicamente, la recomandarea medicului, insa foarte importanta este dieta pe termen lung. Alimentele recomandate in acest caz sunt fulgii de ovaz, somonul, fasolea, spanacul, nucile, usturoiul, ceapa rosie, semintele de coriandru, otetul de mere si chiar un pahar de vin rosu.

Cauza colesterolului marit este intotdeauna alimentatia

Nici vorba, cu toate ca alimentatia (in special mezelurile, alimentele procesate, prajelile si produsele de patiserie) este, intr-adevar, un factor important. Printre factorii de risc se numara insa si mostenirea genetica, dar si diferite obiceiuri care fac parte din stilul nostru de viata, cum ar fi fumatul si consumul de alcool. Sedentarismul si stresul sunt vazute tot mai des ca principalii responsabili de cresterea nivelului colesterolului, alaturi de o greutate corporala peste cea normala.

Citeste si:
Andreea Mantea a renunțat la tratamentul pentru boala autoimună de...
Andreea Mantea a renunțat la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.