Intermedicas Worldwide, prima clinica de second opinion medical din Romania, a realizat un studiu regional, cu scopul de a masura perceptiile si atitudinile pacientilor din Bucuresti cu privire la accesarea unei a doua opinii medicale specializate.

Cercetarea a relevat faptul ca peste jumatate dintre pacientii bucuresteni au primit cel putin o data un diagnostic gresit sau un tratament incorect. Mai mult, inainte de a primi un diagnostic corect in cadrul unui serviciu specializat de second opinion, peste 60% dintre respondenti au consultat doi sau mai multi medici pentru patologia de care sufera. Cele mai multe diagnostice gresite au fost primite de pacienti pentru afectiuni oncologice, afectiuni neurologice, afectiuni endocrinologice si afectiuni ale aparatului genital.

„Succesul oricarui tratament porneste de la un diagnostic corect. A cere a doua, a treia, a patra opinie medicala mergand din clinica in clinica la medici specialisti, cautand pe internet sau la recomandarea unor prieteni este o improvizatie ce nu poate decat sa prelungeasca procesul de obtinere a diagnosticului corect. A doua opinie medicala specializata este indicata, mai ales, in diagnosticul de boli grave, cronice, sau pentru solutii de tratament medical care pot afecta calitatea vietii pe termen lung.” - a declarat Ana Maria Marian, CEO Intermedicas.

Vorbind despre opinia medicala primita in cadrul serviciului de second opinion, 8 din 10 pacienti din Bucuresti afirma ca serviciul specializat de second opinion medical a adus completari diagnosticului initial sau l-a infirmat. Doar 23,1% spun ca serviciul de second opinion a confirmat diagnosticul. In ceea ce priveste atitudinea fata de medicul care i-a diagnosticat gresit, studiul a relevat ca 60% dintre pacientii care au primit un diagnostic corect in cadrul serviciului de second opinion medical nu s-ar mai intoarce la medicul care i-a diagnosticat gresit, iar peste 20% afirma ca s-ar intoarce la primul medic, insa i-ar solicita acestuia schimbarea planului de tratament.

Potrivit unui comunicat remis 9am, printre cele mai importante specialitati medicale pentru care pacientii au apelat la serviciul de second opinion specializat se numara oncologia (29,7%), ginecologia (13,5%), neurologia (13,5%), endocrinologia (10,8%) si cardiochirurgia (8,1%). Conform studiului, tot din aceste specialitati medicale fac parte si afectiunile principale in urma carora peste jumatate din pacienti s-au confruntat cu situatia unui diagnostic gresit sau a unui tratament inadecvat.

Bucurestenii, atitudine favorabila fata de serviciul specializat de second opinion

73% dintre acestia considera ca serviciul le ofera in mare masura siguranta unui diagnostic corect, iar 62%, spun ca serviciul de second opinion medical ii ajuta, in foartemare masura, sa inteleaga mai bine problema medicala de care sufera. Cu privire la expertiza medicilor din sfera second opinion, pacientii bucuresteni spun intr-un procent de 31%, respectiv 28%, ca serviciul de second opinion medical i-a ajutat sa aiba in mare, respectiv foarte mare masura, acces rapid la medici ultraspecializati, cu expertiza internationala.
Citeste si:
Protestul transportatorilor continuă. Manifestanții au spus că...
Protestul transportatorilor...

Cercetarea a fost realizata in perioada octombrie-noiembrie 2017, pe un esantion de peste 600 de respondenti, reprezentativ pentru populatia cu varste de peste 22 ani, utilizatori ai Internetului, din Bucuresti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.