Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a spus, marti seara, ca in aces an, din cauza deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) de redefinire a abuzului in serviciu, 245 de dosare au fost clasate, iar prejudicii de 188 de milioane de euro din aceste dosare nu mai pot fi recuperate, intrucat faptele nu mai pot fi cercetate. Kovesi afirma ca abuzul in serviciu este un tip de infractionalitate ”repetitiva, generalizata cand este vorba despre achizitii publice”.

Laura Codruta Kovesi a declarat, marti seara, ca anul trecut in rechizitoriile pe care DNA le-a facut pe infractiunea de abuz in serviciu, sechestrele instituite de procurori au fost de 263 milioane de euro. Anul acesta, dupa redefinirea abuzului in serviciu printr-o decizie a CCR, 245 de dosare au fost clasate, iar 188 de milioane de euro raman nerecuperate.

Dar nu acest lucru este relevant, ci faptul ca 188 milioane de euro care au fost prejudicii in aceste dosare raman nerecuperate si aceste fapte nu mai pot fi investigate. Vorbim de un tip de infractionalitate care, din pacate, este repetitiva, care este generalizata cand vorbim de achizitii publice si care nu mai poate fi investigata de DNA pe viitor pentru ca exista aceasta decizie a CCR”, a declarat Kovesi.

Aceasta a precizat ca efectele pot fi si mai mari daca se opereaza alte modificari in ceea ce priveste aceasta infractiune.

Daca aceste efecte s-au produs doar printr-o decizie a CCR, ce se intampla daca modificam si notiunea de functionar public, daca instituim un prag minim la abuzul in serviciu sau daca facem alte modificari in ceea ce priveste incriminarea infractiunii de abuz in serviciu alaturi de cea de luare de mita?”, a mai spus Kovesi.

Intrebata daca nu este prea mult abuz in serviciu in dosarele DNA, Kovesi a spus ca, an de an, au fost investigati functionari publici cu privire la modul in care au aplicat legislatia din domeniul achizitiilor publice, indiferent cum s-a modificat aceasta.

Aceasta afirma ca este ”un mit fals” faptul ca functionarii din Romania se tem, din cauza DNA, sa incheie contracte.

”Zilnic, in Romania, se incheie mii de contracte, se semneaza mii de documente”, a mai afirmat Kovesi.

Citeste si:
Măsurile fiscale propuse de Guvernul Ciolacu, analizate de CCR
Măsurile fiscale propuse de...

Ea a negat faptul ca DNA ar cerceta functionarii pentru o simpla greseala. ”Atunci cand un functionar public face achizitii pentru o primarie, de exemplu, si cumpara la preturi de 800% mai mari, vorbim de o simpla greseala?”, a mai spus Kovesi.

Procurorul sef al DNA a mai afirmat ca infractiunea de abuz in serviciu exista in Codul Penal din Romania din 1968, au fost condamnati mii de functionari, dar aceasta discutie a aparut ”brusc, in acest an”.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.