Primarul Bucurestiului, Gabriela Firea, a declarat luni ca intentioneaza sa renunte la proiectul unui incinerator de deseuri de mari dimensiuni, la nivelul Capitalei urmand sa fie amenajate mai multe astfel de statii, efortul bugetar fiind sustinut inclusiv de primariile de sector.

"La nivelul Primariei Generale am gasit ca si strategie dorinta de a se realiza un incinerator de mari dimensiuni, unic pentru Capitala si zona limitrofa, care ar fi putut sa obtina si fonduri europene. Am discutat, am analizat, ne-am intalnit cu mai multi specialisti in domeniu, inclusiv straini. Am informat-o si pe doamna viceprim-ministru si decizia noastra, la nivelul PMB, avand in vedere urgentarea procesului de sortare si colectare, este aceea de a merge pe varianta mai multor astfel de centre, nu doar a unui singur incinerator, care oricum ar fi produs pentru populatie un anumit disconfort, nu in sensul emanarii unor substante, care au un miros neplacut, ci in sensul in care populatia considera ca nu e atat de bine sa ai locuinta in proximitatea unui astfel de incinerator", a spus edilul general, luni, in cadrul forumului "Gestionarea Deseurilor Municipale", gazduit de Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.

Firea a mentionat ca astfel de incineratoare exista si in alte state membre UE, fara sa implice riscuri pentru populatie, dar ca tendinta este de a se realiza mai multe astfel de centre, acoperind implicit o suprafata mai intinsa.

"Avand in vedere si specificitatea Bucurestiului, cred ca ideal ar fi sa avem mai multe astfel de statii, si de sortare, si de cogenerare, pentru a acoperi macar jumatate, daca nu toate sectoarele Capitalei. Acest fapt este agreat, chiar incurajat, si de catre primarii de sector, care isi doresc sa se implice, sa investeasca prin bugetele locale pe care le au la dispozitie. Bineinteles, si cu sprijinul PMB, daca va fi nevoie", a precizat Gabriela Firea.

In ceea ce priveste emisiile de biogaz, primarul Capitalei a anuntat ca, in cazul in care operatorii economici investesc in statii de cogenerare, Primaria poate cumpara intreaga cantitate de energie produsa, necesara atat pentru CET-uri, cat si pentru iluminatul public.

Citeste si:
Managementul deșeurilor: Clearing House și țintele de colectare...
Managementul deșeurilor:...

"Unul din obiectivele Municipiului Bucuresti este sa dea valoare deseurilor identificand toate posibilitatile de reutilizare a acestora. Un prim pas important il reprezinta demararea proiectului care va fi finantat din fonduri europene "Instalatie de tratare si valorificare energetica a deseurilor municipale din Municipiul Bucuresti". Aceasta instalatie va avea o capacitate de 300.000- 350.000 t/an deseuri, perioada de functionare de 8000 ore/an si va produce aproximativ 124.400 MWh/an energie electrica si 335.000 MWh/an de energie termica, obtinandu-se astfel energie termica si electrica din surse regenerabile asa cum solicita Directivele Uniunii Europene, contribuind la atingerea tintelor de reducere a deseurilor. Costul acestui proiect este evaluat la 250 milioane euro", declara Primarul General, Gabriela Firea, in aprilie 2017.

Citeste si:
Ce se întâmplă cu deșeurile provenite din centrele de carantină
Ce se întâmplă cu deșeurile...

Valoarea alocata Municipiului Bucuresti, pentru incinerator, conform rezervarii in POIM, este de 180.000.000 Euro.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.