Sportul efectuat in mod regulat poate contribui la reducerea deteriorarii creierului odata cu inaintarea in varsta, informeaza Xinhua citand rezultatele unui studiu de referinta realizat in Australia.

Cercetarea, publicata marti de Institutul National pentru Medicina Complementara din Australia (NICM) al Universitatii de Vest din Sydney, a demonstrat ca exercitiile fizice de tip aerob pot imbunatati in mod semnificativ sanatatea regiunii stangi a hipocampului.

Hipocampul este zona din creier responsabila de consolidarea informatiei din memorie de scurta durata in memorie de lunga durata.

In mod obisnuit, volumul creierului descreste cu aproximativ 5% la fiecare deceniu incepand de la 40 de ani.

Cu toate ca oamenii de stiinta nu au putut dovedi faptul ca exercitiile fizice maresc volumul creierului, acestia au descoperit ca sanatatea emisferei stangi este imbunatatita prin astfel de activitati efectuate in mod regulat.

''In timpul activitatii fizice este produsa o substanta numita factor neurotrofic derivat din creier (BDNF), ce poate contribui la prevenirea declinului asociat inaintarii in varsta prin reducerea deteriorarii creierului'', a explicat prin intermediul unui comunicat de presa Joseph Firth, unul dintre autorii principali ai studiului, potrivit Agerpres.

''Informatiile noastre au aratat ca mai degraba decat cresterea dimensiunii hipocampului, principalele 'beneficii pentru creier' se datoreaza faptului ca exercitiile aerobe incetinesc scaderea volumului creierului. Cu alte cuvinte, exercitiile fizice pot fi considerate un program de intretinere pentru creier'', a adaugat acesta.

In colaborare cu Universitatea din Manchester din Marea Britanie, echipa lui Firth a examinat rezultatele a 14 studii clinice care au analizat efectele programelor de exercitii fizice asupra volumului creierului.

Creierele studiate apartineau unor participanti intre 24 si 76 de ani, varsta medie fiind de 66 de ani.

Studiile clinice au inclus 737 de scanari tomografice ale creierelor unei varietati de persoane, sanatoase, cu boli mintale si cu dizabilitati cognitive precum boala Alzheimer, precizeaza sursa citata.

Citeste si:
Adda, declarații cutremurătoare despre starea sa de sănătate....
Adda, declarații...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.