Cu ocazia Zilei mondiale de lupta impotriva Diabetului (14 noiembrie), Roche Diabetes Care a lansat o campanie pentru cresterea gradului de informare a femeilor asupra diabetului care apare in timpul sarcinii – diabetul gestational. Conform definitiei Organizatiei Mondiale a Sanatatii, diabetul gestational este o crestere a nivelului de glucoza in sange, care apare in timpul sarcinii, ceea ce creste riscul unor probleme de sanatate, atat pentru mama cat si pentru copil.

Potrivit unui comunicat remis 9am, acest tip de diabet apare, in general, in a doua jumatate a sarcinii, insa poate fi diagnosticat usor, prin testul de toleranta la glucoza (TTG). Acest test se poate efectua la medic, intre saptamanile 24-28 ale sarcinii. Campania are rolul de a informa femeile care isi doresc sa aiba un copil cu privire la riscul aparitiei acestui tip de diabet.

De asemenea, pentru ca stilul de viata si regimul alimentar joaca un rol esential in gestionarea acestui tip de diabet, femeile pot gasi pe acest site si exemple de exercitii fizice si de alimentatie sanatoasa, care impreuna pot avea un efect benefic asupra sanatatii mamei si a copilului.

„Diagnosticarea acestei boli dar si urmarea unui tratament adecvat si a unui stil de viata si o alimentatie sanatoasa sunt deosebit de importante, deoarece diabetul gestational poate duce la aparitia unor probleme de sanatate ce pot afecta atat mamele, cat si copilul, inainte si dupa nastere. Tratamentul potrivit ajuta femeile insarcinate sa dea nastere unui copil sanatos, de aceea este important ca femeile sa poata gasi informatiile necesare pentru a trece cu bine peste problemele generate de aceasta boala”, a declarat Andrei Foisor, Head of Roche Diabetes Care Romania.

Potrivit statisticilor, 1 din 7 femei insarcinate dezvolta diabet gestational in timp ce jumatate din femeile diagnosticate vor dezvolta diabet de tipul 2 in urmatorii 5-10 ani dupa nastere. Ziua mondiala de lupta impotriva diabetului promoveaza anul acesta preventia diabetului de tip 2, prin cresterea accesului femeilor la informatie, diagnostic si tratament. La nivel global, 199 milioane de femei traiesc cu diabet, numar ce se estimeaza ca va creste pana la 313 milioane in 2040.

Mai multe detalii: viatacudiabet.ro/diabetul/diabet-gestational sau pe Facebook.

Factorii de risc ce contribuie la aparitia diabetului gestational

  • Supraponderarea inainte de sarcina (cand greutatea corporala este cu 20% mai mare decat greutatea corporala ideala)
  • Cresterea excesiva in greutate in primele 6 luni de sarcina
  • Antecedente familiale de diabet (frati, surori, parinti)
  • Glicemia crescuta inainte de sarcina, in perioada de repaos alimentar, sau toleranta la glucoza redusa
  • Nasterea unui copil mare la o sarcina anterioara (>4kg)
  • Probleme de obstetrica la sarcinile precedente (intreruperi de sarcina, malformatii, deces fetal intrauterin)
  • Diabet gestational la sarcina anterioara
  • Varsta mai mare de 35 de ani
  • Zahar in urina sau o cantitate crescuta a lichidului amniotic
Citeste si:
Ce i-a transmis ministrul Muncii femeii care primește salariu 700...
Ce i-a transmis ministrul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.