Directia Nationala Anticoruptie anunta inceperea urmaririi penale impotriva procurorului anticoruptie Mihaiela Moraru Iorga, pentru favorizarea faptuitorului si fals intelectual in forma continuata, a ajutat o persoana data in urmarire internationala, pe numele careia exista un mandat european de arestare, cu scopul de a ingreuna cercetarile. Surse judiciare au declarat pentru News.ro ca persoana respectiva este omul de afaceri Florian Walter.

Potrivit DNA, in conditiile in care fata de un inculpat cercetat intr-un dosar aflat pe rolul DIICOT au fost emise mandat european de arestare si cerere de dare in urmarire internationala, procurorul DNA Mihaiela Moraru Iorga, la rugamintea expresa a acestuia, l-a ajutat cu scopul ingreunarii cercetarilor si tragerarii la raspundere penala a acestuia. Persoana respectiva era cercetata de DIICOT - Serviciul Teritorial Ploiesti pentru constituirea unui grup infractional organizat, evaziune fiscala si instigare la spalarea banilor.

Procurorii DNA arata ca in perioada 2015 - iunie 2017, procurorul Moraru Iorga a avut discutii informale, in afara cadrului legal, cu persoana urmarita international si a dat curs solicitarii acesteia de a-i acorda ajutor, asigurandu-o ca va administra mijloacele de proba corespunzatoare, a discutat cu intermediari ai aceleiasi persoane, in biroul sau din sediul Directiei Nationale Anticoruptie, pentru a stabili modalitatea in care poate fi ajutata, a efectuat unele activitati de ancheta in afara unui cadru legal, in paralel cu urmarirea penala derulata de procurorii DIICOT, a solicitat demersuri de identificare si, ulterior, de preluare nelegala spre solutionare a unui dosar inregistrat la Directia Nationala Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie, aflat in lucru la un alt procuror, spunand ca instrumenteaza o cauza mai veche si care priveste aceleasi fapte.

Dupa preluarea dosarului privind acea persoana, procurorul Moraru Iorga a dispus efectuarea unei expertize judiciare financiar-contabile si fiscale cu obiective favorabile, pentru a trunchia activitatea infractionala a persoanei protejate si nu a depus la dosar raportul de expertiza, dupa predarea acestuia de catre expertii desemnati, scrie News.ro.

Mai mult, procurorul Moraru Iorga a invocat in patru ordonante de prelungire a masurii controlului judiciar ca raportul de expertiza nu a fost finalizat, in conditiile in care acest raport de expertiza fusese intocmit si depus la ea la data de 17 octombrie 2016 si chiar aceasta dispusese prin ordonanta stabilirea cuantumului onorariului final si achitarea contravalorii expertizei, in cea mai mare parte din fondurile Directiei Nationale Anticoruptie.

Procurorul Mihaiela Moraru Iorga a fost revocata din DNA, in vara acestui an, apoi a revenit in institutie in baza unei decizii a instantei.

Citeste si:
Ministrul Dezvoltarii, la DNA: "Este o minciuna faptul ca am fost invi
Ministrul Dezvoltarii, la...

Procurorul Mihaiela Moraru Iorga s-a prezentat, miercuri, la DNA Ploiesti, iar surse din ancheta declarau pentru News.ro ca a fost audiata in calitate de suspect, intr-unul dintre dosarele omului de afaceri Florian Walter, disjuns din speta in care acesta, compania Romplast si alte persoane sunt cercetate pentru infractiuni economice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.