Greenpeace Romania a lansat miercuri Harta padurilor virgine potentiale, realizata impreuna cu Universitatea Eberswalde, din Germania, si Universitatea Al. I. Cuza, din Iasi. Alaturi de harta, a fost lansat si studiul Situatia padurilor virgine din Romania scris de Iovu - Adrian Biris.

Carpatii romanesti sunt acoperiti de cele mai vaste paduri virgine din zona temperata a Uniunii Europene. Aceste paduri sunt parte din istoria si identitatea noastra culturala. Ele sunt ramasite ale codrilor nesfarsiti care acopereau candva peste 80% din teritoriul actualei Romanii. In aceste paduri, traiesc aproximativ 13 000 de specii, inclusiv cea mai mare populatie de ursi din Europa, specii rare si endemice si carnivore mari, precum lupul si rasul. Aici, toate vietuitoarele, inclusiv arborii, traiesc intr-un echilibru care este rezultatul a mii de ani de evolutie.

Ce se intampla cu padurile virgine in Romania?

Cu toate acestea si in pofida importantei lor pentru Europa si Romania, padurile virgine sunt inca degradate, fie din necunoastere, ori pur si simplu din lipsa de responsabilitate fata de valoarea lor. Suntem martori la distrugerea accelerata a uneia dintre cele mai importante valori de patrimoniu pe care le are Romania si care ar trebui sa fie un element central al brandului de tara.

Studiul Situatia padurilor virgine din Romania este o radiografie a eforturilor de salvare a padurilor virgine din Romania si o actualizare, realizata la mai mult de 12 ani distanta, de la ultimul inventar partial (PIN-MATRA, 2005). Merita subliniat ca, pentru prima data, dupa o temeinica documentare, studiul aduce dovezi incontestabile despre suprafata si dinamica istorica a padurilor virgine din Romania.

Potrivit unui comunicat remis 9am, protejarea padurilor virgine din Romania se poate face doar prin completarea Catalogului national al padurilor virgine si cvasivirgine. Ca sa se ajunga aici, trebuie identificate si documentate aceste habitate extraordinare, in cadrul unui inventar national. Primul pas este realizarea unei cercetari preliminare care sa ne ofere o evaluare a suprafetei totale potentiale si a gradului de probabilitate. Pana la validarea ulterioara obligatorie din teren, este nevoie sa actionam in baza principiului preventiei si sa impunem un moratoriu pe suprafetele astfel identificate.

Citeste si:
Incendiile din Indonezia au distrus, în 5 ani, peste 4,4 milioane...
Incendiile din Indonezia au...

Harta padurilor virgine potentiale realizata de catre Greenpeace Romania, impreuna cu Universitatea Eberswalde din Germania si Universitatea Al. I. Cuza din Iasi, este prima asemenea evaluare realizata dupa inventarul partial din 2005 (Proiectul Pin-Matra). Mai mult, este pentru prima oara la nivel european cand se dezvolta si testeaza o metodologie de teledetectie pentru evaluarea padurilor batrane intacte, potential virgine si / sau cvasivirgine.

Cum a fost realizata harta?

Realizarea Hartii padurilor virgine potentiale a durat un an de zile si a insemnat evaluarea a aproape 6 000 000 hectare. Impreuna cu partenerii nostri si specialisti din domeniu am dezvoltat o metodologie de analiza a datelor satelitare pe care am adaptat-o si calibrat-o tinand cont de experienta noastra de teren in identificarea padurilor virgine. Rezultatele din aceasta prima etapa au fost ulterior filtrate si prelucrate in corelatie cu criteriile de identificare a padurilor virgine recunoscute de legislatia nationala. La finalul procesului am identificat peste 295 000 de hectare de paduri virgine potentiale care pot deveni punctul de pornire pentru realizarea inventarului national al padurilor virgine si cvasivirgine din Romania.
Citeste si:
Ploile au făcut ravagii! 500 de hectare de teren agricol, inundate...
Ploile au făcut ravagii! 500...

Vezi harta aici.

„Ne asteptam ca acest exercitiu sa fie considerat de catre Ministerul Apelor si Padurilor o invitatie la actiuni rapide si concrete pentru salvarea padurilor virgine din Romania. Primul pas in protejarea acestor ecosisteme extraordinare este realizarea unei evaluari preliminare care sa ofere o estimare a suprafetei totale potentiale si sa restranga aria de parcurs in teren pentru documentare. Exact asta ofera Harta padurilor virgine potentiale realizate de Greenpeace Romania, impreuna cu Universitatea Eberswalde si Universitatea Al. I. Cuza din Iasi.” declara Valentin Salageanu, coordonator de campanie paduri si biodiversitate Greenpeace Romania.

„In prezent, exista voci, atat in tara, cat si in strainatate, care incearca sa acrediteze faptul ca in Carpatii romanesti nu s-au mai pastrat paduri virgine, toate padurile fiind parcurse cu taieri in trecut si avem de-a face exclusiv cu paduri gospodarite de om. Iar padurile care contin elemente de arboret cu varste de peste 140-160 de ani sunt in realitate paduri din care s-au extras selectiv fie arbori din anumite specii, cu valoare economica la vremea respectiva – de ex. rasinoase sau gorun, fie arbori cu caracteristici calitative superioare din punct de vedere a lemnului. Astfel de afirmatii sunt generate fie dintr-o necunoastere a realitatii cu privire la istoricul padurii si silviculturii romanesti, fie de intentia de a pune sub semnul intrebarii procesul de protejare a acestora.” - Iovu - Adrian Biris, Situatia padurilor virgine din Romania

„Pare sa fie un pic incorect ca tarile carpatice care au reusit sa nu isi distruga mostenirea naturala in trecut (la fel de mult ca altii), acum au o responsabilitate mai ridicata fata de conservarea padurilor virgine. O logica de afaceri ar sustine ca Romania are dreptul de a-si distruge ecosistemele pentru a creste dezvoltarea socio-economica, asa cum s-a procedat in trecut in Germania, Olanda, Belgia si multe alte tari. Intr-adevar, Romania are dreptul suveran de a repeta aceleasi greseli comise de alte natiuni. Dar are si oportunitatea de a propune o noua abordare, orientata catre un model de dezvoltare durabila centrat pe ecosistem. Romania are un rol cheie in conservarea padurilor Europene si o sansa unica de a fi tara numarul unu in Europa in privinta gestionarii responsabile a padurilor.” -
Prof. Dr. Pierre L. Ibisch, Professor for Nature Conservation, Rolul cheie al Romaniei in conservarea padurilor virgine din Europa, Harta Padurilor Virgine Potentiale.

Topul judetelor unde s-au identificat paduri virgine potentiale:

  • Brasov 49.601 hectare; Caras Severin 39.513 hectare; Arges 38.918 hectare.
  • Cea mai mare densitate de paduri virgine potentiale se afla in situl Natura 2000 Fagaras.
Citeste si:
Suprafata padurilor virgine din Romania a crescut la 6.947 hectare
Suprafata padurilor virgine...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.